Refuzul acordarii de ingrijire medicala este un santaj folosit des in inchisorile ruse

(Andrei Popescu / Epoch Times Romania)

Activistii pentru drepturile omului si colegii unui avocat de 37 de ani, care a murit in 17 noiembrie 2009 intr-o inchisoare din Moscova, sustin ca este o practica raspandita in Rusia sa refuzi ingrijirea medicala oamenilor aflati in custodie, pentru a-i forta sa coopereze cu procurorii sau oficialii corupti.

Purtatoarea de cuvant a ministerului rus de interne, Irina Dudukina, sustine ca avocatul Sergei Magnitsky a murit din cauza unui infarct suferit in timpul detentiei dinaintea procesului.

Magnitsky a fost un avocat al Fondului Capital de Management Hermitage, cu sediul in Londra. Fondul a fost la un moment dat cel mai mare investitor strain pe piata ruseasca de actiuni.

Seful executiv al Fondului, William Browder, a organizat o campanie anticoruptie in Rusia pentru a creste increderea investitorilor. Campania a dus la acuzatii potrivit carora oficiali ai Ministerului rus de Interne au complotat cu autoritatile fiscale pentru a fura 230 de milioane de dolari din trezoreria nationala.

Magnitsky a fost apoi arestat pe baza a ceea ce oficialii Hermitage sustin ca sunt acuzatii false de evaziune fiscala, pentru a-l forta sa depuna marturie impotriva lui Browder. Acesta, nascut in America si acum cetatean britanic, a fost expulzat din Rusia in 2005.

Magnitsky a dezvoltat probleme cu pancreasul si vezica biliara ca urmare a conditiilor insalubre din inchisoare, asa cum au fost descrise de asociatul sau american Jamison Firestone. Aceste conditii au inclus o celula mica impartita cu alti doi detinuti, fara apa calda, un dus o data la saptamana, si o chiuveta deasupra unei gauri in podea care servea ca si toaleta.

Firestone sustine ca refuzul acordarii de ingrijire medicala a rezultat intr-un mecanism lent de omor din partea oficialilor Ministerului de Interne (MVD), care cautau sa ascunda coruptia la expunerea careia Magnitsky a ajutat.

“MVD a crescut presiunea asupra lui Magnitsky, spunandu-i ca nu isi va mai putea primi medicamentele si nu va mai fi operat — astfel ca a murit!”, a declarat Firestone.

Biroul Procuraturii din Moscova a anuntat ca va investiga moartea lui Magnitsky. Dar o purtatoare de cuvant a Biroului, a declarat agentiei VOA ca nu are timp sa comenteze asupra acuzatiilor lui Firestone si a cerut sa fie sunata mai tarziu. Telefonul ei a fost mutat pe fax pana la sfarsitul zilei.

Valeriy Borshow, activist independent din Moscova pentru drepturile detinutilor, sustine ca legea stipuleaza ca pacientii grav bolnavi ar putea fi eliberati pe cautiune pentru a cauta ingrijire medicala in afara inchisorii. Dar el sustine ca deseori detinutilor li se refuza acest drept.

Borshow mai spune ca investigatorii folosesc aceasta practica pentru a-i presa pe cei investigati si tribunalele nu acorda atentie sanatatii lor.

Directorul biroului rus al Organizatiei pentru Drepturile Omului (ODM), Lev Ponomarev, sustine ca atentia medicala a fost retrasa in cazul altor detinuti grav bolnavi. Printre acestia se numara Vasily Aleksanyan, director la fosta Companie Yukos Oil, care necesita tratament pentru cancer in 2008.

Ponmorev sustine ca autoritatile nu l-au eliberat pe Aleksanyan. El noteaza ca autoritatile au facut acel lucru doar in urma presiunilor sociale masive si dupa ce Tribunalul European al Drepturilor Omului s-a implicat in cazul omului de afaceri.

Oficialii seniori de la Yukos au fost inchisi pe baza unor acuzatii de frauda si evaziune fiscala, despre care observatorii sustin ca este un pretext pentru a fura compania si pentru a-l reduce la tacere pe directorul sau executiv Mihail Hodorkovski, un critic puternic al Kremlinului.

Jamison Firestone sustine ca situatia lui Magnitsky este o oportunitate perfecta pentru presedintele rus Dimitri Medvedev, de a-si desfasura asa zisa campanie impotriva coruptiei.

“[Miscarea] va arata lumii, si nu numai lumii, dar va arata poporului rus, ca presedintele Medvedev este serios in lupta impotriva coruptiei, deoarece situatia nu poate deveni mai corupta”, a declarat Firestone.

Magnitsky a lasat in urma o sotie si doi copii mici.