Rusia vrea să mute activiştii Greenpeace reţinuţi din centrul de detenţie în închisoare
alte articole
Fără să anunţe sau să dea explicaţii, Rusia se pregăteşte să-i transfere pe cei 30 de membri ai echipajului unei nave internaţionale Greenpeace de la centrul de detenţie din oraşul Murmansk la o închisoare din Sankt-Petersburg, a declarat vineri seara organizaţia, potrivit New York Times.
Treizeci de activişti Greenpeace au fost reţinuţi de autorităţile ruse de la bordul navei Arctic Sunrise, pentru suspiciunea de "piraterie", după ce aceştia au încercat să urce, în semn de protest, pe o platformă petrolieră rusă din Oceanul Arctic, raporta BBC în luna octombrie. Activiştii au vrut să atragă atenţia asupra pericolelor forajului asupra fragilului mediu din Arctic, o zonă pe care Vladimir Putin o consideră de interes strategic politic şi economic.
Motivul pentru transferul deţinuţilor, care sunt reţinuţi din 19 septembrie, nu a fost explicat clar imediat, un purtător de cuvânt al sistemului penitenciar din Rusia refuzând să comenteze. Greenpeace a declarat că nu ştie motivul acestor transferuri, care se aşteaptă să înceapă în curând.
Măsura a fost luată după ce autorităţile de la Murmansk au terminat de pregătit acuzarea celor 30 de persoane care se aflau la bordul navei, Sunrise Arctic. Aceştia sunt acuzaţi că au comis infracţiunea de huliganism, o infracţiune care se pedepseşte cu până la şapte ani de închisoare.
Greenpeace a menţionat vineri că, tehnic, toţi activişti rămân şi cu acuzaţia iniţială şi mult mai gravă de piraterie, făcută de Comitetul de Investigaţie din Rusia împotriva lor.
Organizaţia a căutat, de asemenea, să arate lumii condiţiile din centrul de detenţie de la Murmansk şi a publicat fotografii cu celule înghesuite.
Vladimir I. Markin, purtătorul de cuvânt al Comitetului de Investigaţii a declarat că nu are informaţii despre rapoartele privind un transfer.
Anchetatorii ruşi au susţin la un moment dat că au descoperit substanţe ce par a fi droguri de mare risc, la bordul navei Greenpeace capturate în timpul protestului.
"Drogurile (aparent esenţă de opiu şi morfină) au fost confiscate în timpul unei percheziţii a navei", a declarat atunci Comitetul de Investigaţie din Rusia.
Opiu în stare brută poate fi folosit pentru a produce morfină sau heroină. Dar nu în timpul unei operaţiuni. Evident indignată, Greenpeace a declarat că orice sugestie că ar fi fost găsite droguri ilegale este o încercare de "defăimare".
„Orice afirmaţie că s-au găsit droguri ilegale este o încercare de defăimare, este pur si simplu o invenţie”, a declarat Greenpeace.
În afară de substanţele suspecte, au fost găsite echipamente cu "dublu-scop" pe Sunrise Arctic, iar aceste obiecte „ar putea fi utilizate nu numai în scopuri ecologice”, au declarant atunci investigatorii ruşi.