Ecosistemul oceanic ameninţat de lăcomia Rusiei, Chinei şi Ucrainei

Pinguini imperiali (Aptenodytes forsteri) in Antarctica.
Pinguini imperiali (Aptenodytes forsteri) in Antarctica. (National Science Foundation)

Negocierile internaţionale pentru adoptarea unui acord care să protejeze "ultimul ecosistem oceanic intact de pe pământ" au eşuat, în principal datorită opoziţiei Rusiei, Ucrainei şi Chinei, mai interesate de interesele economice decât de protejarea vieţuitoarelor care trăiesc în ocean.

Peste 10.000 de specii unice de vieţuitoare înoată în apele Antarcticii, în Marea Ross, zonă considerată de Greenpeace International "ultimul ecosistem oceanic intact de pe pământ". Acolo trăiesc cei mai mulţi dintre pinguinii din lume şi peştele-dinte asntarctic, pe care iubitorii de fructe de mare îl cunosc sub denumirea de bas chilian de mare.

Însă eforturile internaţionale de a crea un sanctuar marin în Marea Ross au eşuat pentru a treia oară. Iar acest lucru s-a întâmplat în principal din cauza rezistenţei naţiunilor cu interese în pescuit - în special Rusia, Ucraina şi China.

Potrivit Guardian, SUA şi Noua Zeelandă au propus ca o suprafaţă de 1,3 milioane de kilometri pătraţi din Marea Ross să devina zonă protejaţă Un plan separat prezentat de Australia, Franţa şi UE propunea ca zona protejată să acopere 1,6 milioane de kilometri pătraţi din apele Antarcticii de Est. În zonele protejate, pescuitul urma să fie interzis. Pentru ca aceste planuri să poată deveni realitate, ar fi trebuit să se ajungă la un consens între naţiuni.

După două săptămâni de negocieri secrete ce au avut loc pe insula australiană Tasmania, ţarile membre ale Comisiei pentru Conservarea Resurselor Marine Vii din Antarctica nu au reuşit să ajungă la un acord cu privire la noile rezervaţii marine, a informat vineri Australian Broadcasting.

Oamenii de ştiinţă marini au petrecut mai mult de o săptămână punând la punct detaliile scenariilor de protejare a zonelor din Antarctica de Est şi Marea Ross, inclusiv o interdicţie a pescuitului comercial în zonele de rezervaţie.

Zona protejată ar fi fost cea mai mare din lume, potrivit delegaţilor la lucrări.

"Este foarte frustrant pentru cei mai mulţi membri", a declarat Bo Fernholm, delegatul Suediei. "Cred că cei mai mulţi dintre membrii care au fost aici s-au gândit că o să fim în stare să obţinem zonele marine protejate, sau cel puţin una, de data asta".

Aceasta este ceea de a treaia rundă de negocieri pe tema sanctuarelor oceanice care eşuează în acest an, deoare naţiunile lumii nu au reuşit să ajungă la un consens. Anterior, Rusia şi Ucraina au contestat statutul juridic al ariilor protejate.

"Aceasta este o zi tristă pentru Antarctica şi oceanele lumii, care au nevoie cu disperare de protecţie", a declarat Andrea Kavanagh, director de proiect al Pew din Oceanului de Sud.

Oficialii australieni declară însă că nu vor renunţa la demersurile lor:

"Ne vom întoarce anul viitor pentru a discuta din nou despre această propunere şi ne aşteptăm să se ajungă la un consens la reuniunea de anul viitor", a declarat Tony Flemming , director al Australian Antarctic Division.

Comisia pentru Conservarea Resurselor Marine Vii din Antarctica, formată din 24 de naţiuni şi Uniunea Europeană, va încerca din nou să ajungă la un consesn în luna octombrie a anului viitor.