Amenzi şi dosar penal pentru tăieri de copaci în zona Vidraru - Făgăraş. Cetăţenii, rugaţi să se implice

Stop defrişărilor.
Stop defrişărilor. (Greenpeace)

Pretinsa diminuare a fenomenului tăierilor ilegale se vede doar din birou. În teren, tăierile ilegale afectează suprafeţe mari şi produc inclusiv distrugerea ultimelor păduri virgine ale Europei, atrage atenţia Greeenpeace, lansând un apel către cetăţeni să folosească aplicaţii specifice pentru semnalarea tăierilor ilegale, astfel încât acest fenomen să fie combătut cât mai eficient.

Greenpeace precizează că, după ce un voluntar a semnalat cu ajutorul www.salvezpadurea.ro posibile tăieri ilegale în zona lacului Vidraru, în bazinul râului Cumpăna şi acestea au fost confirmate în teren de Garda Forestieră Ploieşti, organele în drept au aplicat două sancţiuni contravenţionale în cuantum de 12 000 lei şi urmează să deschidă un dosar penal pentru tăierea ilegală de arbori.

"Greenpeace România a organizat anul trecut o tabără timp de o lună în aceeaşi zonă a lacului Vidraru, unde, alături de voluntari din 14 ţări, a documentat distrugerea a 38,3% din pădurile virgine din bazinele râurilor Cumpăna şi Cumpăniţa [2]. În ultimii zece ani, doar în aceste două văi care înainte adăposteau 2.575 hectare de păduri virgine, au fost distruse 985 de hectare.

Pentru 845 de hectare de păduri virgine din Munţii Făgăraş Greenpeace România a realizat studii pentru includerea în Catalogul naţional al pădurilor virgine şi cvasivirgine. Greenpeace cere în continuare Ministrului Apelor şi Pădurilor din România să aplice de urgenţă moratoriul instituit prin lege asupra oricărei forme de intervenţie în pădurile care încă se pot califica pentru a fi incluse în Catalog, arată organizaţia de mediu în comunicatul de presă remis Epoch Times.

„Eforturile din teren ale Gărzilor Forestiere şi ale tuturor instituţiilor de control, dar şi acelea ale voluntarilor pentru protejarea pădurilor trebuie susţinute de o legislaţie eficientă. Astăzi se dezbate în comisiile parlamentare legea privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor silvice”, adaugă Valentin Sălăgeanu, coordonatorul campaniei de păduri şi biodiversitate în cadrul Greenpeace România. Până acum 3.700 de persoane au trimis un mesaj prin care le cerem să pedepsească în continuare aspru tăierile ilegale.

În opinia activiştilor de la Greenpeace, pentru a ne proteja pădurile este foarte important ca fiecare cetăţean să contribuie şi să se implice, fie prin semnalarea unor tăieri de arbori suspecte de a fi ilegale pe www.salvezpadurea.ro, fie prin folosirea aplicaţiei pentru mobil Inspectorul Pădurii

"Platforma www.salvezpadurea.ro conţine un ghid pentru identificarea posibilelor tăieri ilegale şi un formular simplu de completat pentru trimiterea de sesizări. Echipa Greenpeace România se asigură că acestea ajung la autorităţile relevante şi că sunt soluţionate", precizează organizaţia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură