Siberia, ultimul "gardian" al etniei Ostiak: „Este pământul meu şi nu-l părăsesc”
alte articole
Serghei Kecimov, în vârstă de 59 ani, este "gardianul" lacului sacru şi face parte dintr-un grup etnic care îl venerează de mii de ani. A rămas singurul care îl apără de cel de-al treilea mare producător rus de petrol.
Pentru Serghei Kecimov, lacul Imlor, din vestul Siberiei, este amprenta lăsată pe Pământ de către zeul suprem Num-Torem, dar pentru compania Surgutneftegas reprezintă o rezervă de un milion de tone de petrol. Kecimov este "gardianul" lacului sacru şi ultimul dintre Ostiaki rămas să-l apere de producătorul rus de petrol.
În 2012, în ciuda protestelor populaţiei indigene, Surgutneftegaz a primit permisiunea să extragă ţiţeiul descoperit în adâncurile lacului din regiunea Khanti-Mansijsk, care are mai mult de jumătate din rezervele de hidrocarburi din toată Rusia. Mai întâi au apărut puţurile. În momentul când guvernul rus a retras statutul de teren tribal, Surgutneftegaz a construit drumuri şi chiar reşedinţe de vară şi cabane de vânătoare, a deviat pârâuri şi râuri, a tăiat copacii şi a contaminat solul.
Nu toţi se vând pentru o mână de bani
Numai în 2014, au existat 2.538 de scurgeri de petrol. Pe măsură ce preţiosul ecosistem natural, sursa lor de existenţă, a fost distrus, băştinaşii au părăsit zona acceptând oferte de despăgubire de la colosul energetic: de la motociclete de zăpadă şi generatoare mobile de energie, la sume de bani de 2.500 de euro.
Dar pentru Serghei Kecimov, nicio sumă de bani şi niciun obiect nu putea fi suficient. Conform tradiţiei Ostiak, fiecare clan are un loc sacru şi orice loc sacru îşi are propriul "gardian." Serghei este "gardianul" lacului Imlor şi nu-l poate părăsi.
Compania a încercat să scape de el cu un pretext: l-au acuzat că a adresat ameninţări cu moartea angajaţilor săi. În luna februarie Kecimov a fost condamnat, dar mulţumită unei amnistii a fost scutit de închisoare. Procesul nu l-a intimidat. Odată cu prăbuşirea preţurilor la petrol, activitatea de foraj a crescut atât de mult încât, anul trecut, producţia internă a Rusiei a atins niveluri record.
Iar Kecimov, care îşi ia în serios titlul de "gardian", continuă să protesteze împotriva puţurilor şi activităţilor de foraj care perturbă spiritele locului, la fel ca şi strămoşii săi, care în anii treizeci s-au răzvrătit împotriva colectivizării sovietice, dar care au fost reprimaţi brutal.
Vineri, 17 martie a.c., ONU a trimis experţi să observe ceea ce guvernul regional numeşte "dezvoltarea durabilă a minorităţilor indigene". Dar, mai mult decât în opinia lor, Serghei îşi pune speranţa în vremurile când Num-Torem se va întoarce pe Pământ şi-l va curăţa, punând capăt domniei companiilor petroliere.
Mai multe informaţii: Greenpeace: The old man and the sea of oil , The Guardian , VIMEO