Toaletare "de vară" în Bucureşti, pe bulevardul Basarabia (Video)

Copac "toaletat" în Bucureşti
Copac "toaletat" în Bucureşti (Roxana Bercan)

Deşi vara toaletările sunt interzise, căci pun în pericol viaţa copacilor, drujbele au intrat în acţiune, în dimineaţă zile de marţi, pe bulevardul Basarabia nr. 90, sectorul 2, unde o bucată zdravănă dintr-un arbore verde a fost tăiată aparent fără niciun motiv.

"Aşa numita toaletare a avut loc marţi, în jurul orei 10 - 10.30. Am coborât şi i-am întrebat (pe muncitori n.r.): "Aceasta este o toaletare la dumneavoastră?" Au început să râdă şi ei: "Doamnă, noi doar executăm ordine!" şi atunci bineînţeles nu am mai avut ce să discut. Oamenii au fost de bun simţ când au discutat şi oarecum cu capul în jos.", ne-a declarat Roxana Bercan, cea care ne-a sesizat cazul redacţiei noastre.

"Am întrebat de ce se taie când copacul e verde şi... la fel.. niciun răspuns. L-au tăiat de la jumătate. E un pom practic condamnat la moarte. Eu una consider tăierea copacilor o crimă contra umanităţii. Pe termen lung, faptul că nu avem aer curat, afectează sănătatea populaţiei.", a mai adăugat Roxana Bercan.

Direcţia de Mediu din cadrul Primăriei Capitalei, fără al cărei aviz nu se pot face toaletări/defrişări, nu a răspuns încă la întrebările redacţiei noastre legate de avizarea acestei "lucrări."

Mai merită reamintit că vara, pe perioada de vegetaţie a copacilor, tăierile şi toaletările sunt interzise. În sezonul cald se pot face doar intervenţii de urgenţă la copaci rupţi sau înclinaţi periculos în urma unor furtuni, vijelii etc. Tăierile de urgenţă nu se fac preventiv în ideea că poate vine furtună şi trebuie toaletaţi/tăiaţi copacii să nu se rupă, a explicat pentru Epoch Times vicepreşedintele Eco-Civica, Dan Trifu.

Mai mult, deşi tăierea sau aşa zisa toaletare prin ciumpăvire sălbatică a unui copac - acţiune care poate atrage moartea arborelui- poate părea un lucru minor, merită ştiut că trei arbori de dimensiune medie asigură oxigenul necesar unui om, mai atrage atenţia Dan Trifu.

Notă - înregistrea video din cadrul acestui articol a fost realizată de Roxana Bercan.