Alpii francezi, mai reactivi ca deşeurile nucleare, la 30 de ani de la Cernobîl
alte articole
La aproape trei decenii de la catastrofa nucleară de la Cernobîl, mai multe zone din Alpil rămân cel puţin la fel de radioactive ca deşeurile nucleare, potrivit experţilor, titrează L'Obs online, preluat de Mediafax.
Conform sursei citate, experţii Comisiei franceze de Cercetare şi Informare Independente cu privire la radioactivitate (CRIIRAD) avertizează că două locuri minunate din Alpii francezi - Parcul Naţional Mercantour şi Col de la Bonette-Restefond - sunt foarte periculoase.
Potrivit unui studiu publicat vineri de CRIIRAD, măsurători efectuate în zilele de 5 şi 6 iulie 2015 relevă că cele două locuri prezintă, la un metru de sol, un nivel mediu de radiaţie cu Cesiu 137 - metal radioactiv produs de către centralele nucleare - "de două ori mai mare decât cel normal" iar în anumite zone, la nivelul solului, valoarea radioactivităţii prezintă "valori de câteva zeci de ori sau chiar de câteva sute de ori mai mari decât nivelul natural."
Mai mult, în anumite eşantioane de sol prelevate de pe munte, la înălţimi de 2440 şi 2540 m (cam cât are Vârful Moldoveanu din Făgăraş n.r.), radioactivitatea era mai mare de 100 de mii de becquereli pe kilogram, în condiţiile în care, potrivit directivelor europene, la un nivel de peste 10 mii de becquereli pe kilogram este necesară tratarea solului contaminat ca şi cum ar fi un deşeu. La începutul secolului trecut, valoarea radioactivităţii solului era de 0 Bq/kg pentru Cesium 137, arată CRIIRAD.
Conform publicaţiei franceze, sursa izotopilor radioactivi este explozia centralei nucleare de la Cernobîl, care a răspândit în toată Europa un nor radioactiv.
Deşi în 1986, după tragicul accident, autorităţile franceze susţineau că, datorită distanţei mari, teritoriul francez, a fost total cruţat de poluare, în realitate, estul Franţei a fost deosebit de radiat iar masivele muntoase din Alpi au fost mult mai afectate decât alte zone, în special datorită ploilor:
"Gradul de contaminare este întru totul corelat cu precipitaţiile care au avut loc în perioada 1-6 mai 1986 (perioada trecerii norului radioactiv pe deasupra teritoriului francez). Ploaia, la fel ca ninsoarea, aduce la sol atomi radioactivi aflaţi în suspensie în aer", a explicat expertul francez Bruno Chareyron.
De asemenea, relieful muntos contribuie şi el la agravarea situaţiei, căci permite acumularea particulelor periculoase într-un spaţiu restrâns, la baza pantelor, în loc să permită dispersarea lor peste tot, aşa cum este cazul unei suprafeţe plane.
Având în vedere că mii de turişti vizitează anual masivii Mercantour specialiştii avertizează că simpla trecere prin aceste zone nu ridică o problemă, însă trebuie evitată rămânerea mult timp în zone contaminate, expunerea îndelungată putând duce la consecinţe precum probleme cu tiroidă şi cancere.
Explozia centralei nucleare de la Cernobîl a avut loc în data de 26 aprilie 1986, acesta fiind considerat ca fiind cel mai grav accident din istoria energiei nucleare. Un nor de precipitaţii radioactive s-a îndreptat spre vestul URSS şi al Europei, precum şi spre părţile estice ale Americii de Nord. Vaste suprafeţe din Ucraina, Belarus şi Rusia au fost puternic contaminate, fiind evacuate aproximativ 336.000 de persoane, potrivit Wikipedia
Ca termen de comparaţie, distanţa între Franţa şi Cernobîl este de aproximativ 2500 km. Distanţa între Varful Moldoveanu şi Cernobîl este de sub 700 km.
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.