Cum a ajuns Rusia lui Putin să controleze 20% din industria de uraniu a SUA
focus
alte articole
Începând cu 2013, sectorul pentru energie nucleară al statului rus a început să controleze 20% din capacitatea de producţie de uraniu a Americii, conform unui articol publicat de Bloomberg.
Achiziţionarea de către Rosatom a companiei Uranium One Inc. din Canada a transformat agenţia rusească, care produce de asemenea şi arme nucleare, într-unul dintre primii 5 producători de top ai metalului radioactiv din lume. În plus, Rosatom a devenit proprietarul unei mine din Wyoming.
Acordul, aprobat de un comitet care a inclus-o şi pe Hillary Clinton, pe atunci Secretar de stat şi în prezent candidat la alegerile prezidenţiale din SUA, a fost urmat de mai multe donaţii făcute de preşedintele companiei canadiene Uranium One către Fundaţia Clinton Global, a raportat joi ziarul New York Times.
Într-un interviu cu Bloomberg News, Ian Telfer, fostul preşedinte al Uranium One, în prezent preşedinte al Goldcorp Inc., a declarat că a promis o donaţie de 3 milioane de dolari Fundaţiei Clinton în martie 2008, “când nimeni nu se gândea că la un moment dat în viitor guvernul rus va deveni un acţionar majoritar al Uranium One.”
De ce a dorit guvernul rus Uranium One?
Rusia ocupă locul 6 în rândul celor mai mari producători de uraniu ai lumii, dar deţine o puternică industrie pentru producţia de combustibil nuclear. Rosatom a construit acea afacere parţial prin procesarea uraniului fostelor focoase nucleare sovietice scoase din folosinţă în baza unui aşa zis contract “Megatone pentru Megawaţi”, care a fost semnat în 1993 cu Statele Unite.
În condiţiile în care acel contract s-a apropiat de final, Rusia avea nevoie de o nouă sursă de uraniu şi compania Uranium One a oferit o soluţie. În 2010, o unitate a Rosatom a cumpărat un pachet majoritar de acţiuni şi trei ani mai târziu Rusia a plătit 3,1 miliarde de dolari pentru restul companiei.
Compania care a ajuns să se numească Uranium One a fost înfiinţată în 1997 şi a fuzionat cu doi competitori în 2005. În 2007, compania a cumpărat UrAsia, o companie co-fondată de omul de afaceri canadian Frank Giustra, care deţinea active în sectorul exploatării uraniului în Kazahstan.
Acordul cu Kazahstanul
Procesul de cumpărare a minelor din Kazahstan de către UrAsia a fost finalizat la scurt timp după ce Giustra şi Bill Clinton l-au vizitat pe preşedintele kazah Nursultan Nazarbaiev, conform unui raport New York Times din 2008.
Clinton, Giustra şi Telfer au negat cu toţii faptul că vizita lui Clinton i-ar fi ajutat pe canadieni să îşi asigure activele în minerit.
Giustra, un prieten apropiat al fostului preşedinte american, a înfiinţat o organizaţie caritabilă împreună cu Clinton cu misiunea de a ajuta comunităţile din regiune afectate de operaţiunile de minerit, adaugă Bloomberg.
Telfer ar fi promis 3 milioane de dolari acestui fond de caritate în martie 2008, în cadrul unei gale a starurilor din Toronto la care au participat Tom Cruise, Robin Williams şi Elton John. Citând registre fiscale canadiene, New York Times a raportat că fundaţia familiei lui Telfer a donat un total de 2,35 milioane de dolari lui Clinton şi Giustra în perioada 2009 - 2012.
Hillary Clinton
Plăţile făcute de Telfer au avut loc atât înainte cât şi după ce Comitetul pentru Investiţii Străine în Statele Unite a aprobat în octombrie 2010 acordul privind vânzarea pachetului majoritar de acţiuni al Uranium One către Rosatom. În calitate de secretar de stat, Hillary Clinton a fost unul dintre membrii acelui comitet.
“Nu m-am întâlnit niciodată cu Hillary Clinton. Această donaţie a fost făcută pentru Frank Giustra, partenerul meu de afaceri şi prietenul meu timp de peste 20 de ani. Nu a existat nicio intenţie pentru a influenţa pe cineva”, a declarat Telfer prin telefon.
Rosatom a obţinut controlul deplin asupra companiei Uranium One la începutul anului 2013.
Rosatom este o corporaţie nucleară naţională a Rusiei, iar Uranium One este acum o unitate a ei care se ocupă de mineritul internaţional. Pe lângă activele deţinute în mina Willow Creek şi în Kazahstan, Rosatom deţine mine în Australia precum şi active de explorare în Africa şi SUA.
În 2013, compania a produs 5.085 de tone de uraniu, în principal în Kazahstan, conform website-ului său – adică puţin sub 10% din producţia globală şi cu 62% mai mult decât produce Rusia pe teritoriul său.
La Willow Creek, în 2013 au fost extrase 362 de tone de uraniu, sau 20% din producţia americană, conform datelor oferite de World Nuclear Association, susţine Bloomberg.
Rosatom este în sine un element de bază în economia industrială a Rusiei, construind şi operând toate reactoarele nucleare ale Rusiei şi furnizând aproximativ 17% din energia ţării. Veniturile sale anuale se ridică la peste 500 de miliarde de ruble (9,8 miliarde USD).
Dar, Rosatom este şi un agent al politicii externe a Rusiei, urmărind să exporte tehnologie nucleară. Deşi ambiţiile sale au fost lovite de dezastrul nuclear de la Fukushima din 2011, compania rusă a obţinut contracte pentru a construi reactoare nucleare în Turcia, India şi Vietnam.
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.