Israelul a construit şi a testat “bombe murdare” - raport

(Captură Foto)

Guvernul israelian, care nu şi-a declarat niciodată ceea ce este considerat în general a fi un program extensiv de arme nucleare, a construit şi a detonat “bombe murdare” – care au conţinut materiale nucleare – în decursul mai multor ani de testare, conform agenţiei ruse de ştiri Sputnik.

Proiectul a constat în 20 de detonări de explozibili amestecaţi cu substanţe radioactive, conform unui raport publicat de ziarul israelian Haaretz. Mini-dronele au măsurat nivelurile de radiaţie şi senzorii au înregistrat forţa exploziilor.

În interviurile acordate ziarului Haaretz, cercetătorii au fost citaţi ca afirmând că testele au fost doar defensive şi au fost desfăşurate pentru a se vedea care ar putea fi impactul asupra Israelului în cazul unui atac de acest gen din partea unei forţe ostile. Majoritatea detonărilor au fost desfăşurate în deşert şi una într-un centru închis.

Cercetătorii au măsurat un nivel ridicat de radiaţie în centrul exploziilor, în timp ce un nivel scăzut de radiaţii a fost dispersat de particulele purtate de către vânt. Radiaţia dispersată nu este suficientă pentru a prezenta un pericol substanţial, au declarat surse anonime ziarului Haaretz.

Seria de teste, numită Proiectul “Green Field”, s-a finalizat în 2014 după 4 ani de testări, iar descoperirile sale au fost prezentate în cadrul unor forumuri ştiinţifice şi au fost incluse în bazele de date destinate ştiinţei nucleare, a raportat Haaretz.

Un alt proiect, cunoscut sub numele de “Red House”, a implicat experimente în care o substanţă radioactivă a fost plasată într-un spaţiu public aglomerat dar fără a fi detonată. În acele teste, cercetătorii au plasat un material radioactiv amestecat cu apă în sistemul de ventilaţie al unei clădiri care simula existenţa unui mall de cumpărături.

Savanţii au descoperit că un astfel de atac ar fi ineficient deoarece majoritatea radiaţiilor rămân în filtrele de aerisire, a raportat Haaretz.

Oficialii apărării şi savanţii israelieni au refuzat să comenteze asupra raportului Haaretz când au fost contactaţi de Associated Press, susţine Sputnik.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu, totuşi, a fost foarte vocal în criticile sale la adresa negocierilor nucleare conduse de SUA cu Teheran. Netanyahu a avertizat că ridicarea sancţiunilor împotriva Iranului îi vor permite acestuia să îşi dezvolte programul nuclear, pe care liderul israelian îl consideră a fi o ameninţare pentru Israel.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe