Alina Bica îşi susţine nevinovăţia în faţa procurorilor DNA

Alina Bica
Alina Bica (gov.ro)

Fosta şefă a DIICOT Alina Bica, acuzată de abuz în serviciu în dosarul despăgubirii ilegale acordate de o comisie ANRP omului de afaceri Gheorghe Stelian, îşi susţine nevinovăţia argumentând că nu a văzut raportul de evaluare a terenului supraevaluat cu peste 62 de milioane de euro şi că a semnat alături de ceilalţi membri ai comisiei, conform procedurilor, relatează Mediafax.

Alina Bica le-a declarat procurorilor DNA că nu s-a ocupat ea de transmiterea lucrărilor, ci şefa de serviciu, care ar fi lucrat predominant cu vicepreşedintele ANRP Sergiu Diacomatu.

"Repartizarea lucrărilor către consilieri o făcea şefa de serviciu, respectiv Anghelina Cecilia. După repartizarea dosarelor către consilier şi verificarea actelor din dosar, acestea era propuse către CCSD (Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor - n.r.), în vederea transmiterii la evaluare. După repartizarea dosarelor către consilier şi verificarea actelor din dosar, acestea erau propuse CCSD, în vederea transmiterii la evaluator. După ce comisia propunea transmiterea către evaluator, dosarul era înaintat acestuia, în vederea întocmirii raportului de evaluare în termenul stabilit de procedura internă a ANRP. După întocmirea raportului de evaluare, acesta era transmis către Serviciul Despăgubiri din cadrul ANRP, serviciu care îl propunea pentru următoarea întrunire a CCSD.

Odată ajuns în comisie, dosarul era fie aprobat, fie transmis spre reevaluare dacă membrii comisiei aveau neclarităţi cu privire la sumă şi modul de întocmire a raportului de evaluare. În momentul în care raportul de evaluare era aprobat de către Comisie se proceda la redactarea deciziei de către fiecare consilier care avusese anterior în lucru dosarul. Decizia era semnată de către preşedintele instituţiei, de vicepreşedintele care răspundea de Direcţia fondului funciar, de directorul acestei instituţii, de Şeful serviciului despăgubiri, de un consilier care se ocupa de raportul de evaluare şi de altul care verifica conformitatea standardelor de evaluare folosite de către evaluator", a declarat Alina Bica, potrivit unor surse judiciare, citate de Mediafax.

Alina Bica a subliniat că "semnăturile aveau doar o valoare administrativă pe respectiva decizie, neputându-se interveni în legătură cu suma stabilită ca despăgubire sau beneficiar".

În ceea ce priveşte dosarul omului de afaceri Gheorghe Stelian, considerat a fi "săgeata" renumitului om de afaceri Dorin Cocoş, fostul soţ al Elenei Udrea, şi artizanul multor tunuri imobiliare, fosta şefă a DIICOT a declarat că "acesta a fost înaintat ANRP de către Prefectura Bucureşti, în urma Hotărârii Comisiei Municipiului Bucureşti, şi înregistrat la Serviciul despăgubiri. Consilierul care s-a ocupat de soluţionarea dosarului a fost Mihaela Botizan".

"De asemenea, doresc să precizez faptul că deşi eram director al Direcţiei care coordona Serviciul Despăgubiri, şefa serviciului, Anghelina, uneori purta corespondenţa exclusiv prin intermediul vicepreşedintelui Diacomatu Sergiu. Consider că proceda în acest fel întrucât nu eram considerat un om apropiat vicepreşedintelui, care să fie dispus la compromisuri sau solicitări neconforme cu legea sau regulamentul instituţiei. În acest mod s-a procedat şi în cazul dosarului nr.22714/FFCC", se mai precizează în declaraţia dată de Bica.

De asemenea, fosta şefă DIICOT le-a mai precizat procurorilor DNA că nu a văzut niciodată raportul de evaluare al expertului, dar că la finalul procedurilor a fost emisă decizia din 15 martie 2011 pe care a semnat-o "alături de celelalte persoane, potrivit procedurii instituite la nivelul ANRP".

Dosarul Alina Bica

Procurorii DNA au arătat că Alina Bica, Marko Attila, Dragoş George Bogdan, Crinuţa Dumitrean (fosta şefă a ANRP), Cătălin Teodorescu (PDL) şi alte persoane, au făcut parte din comisia ANRP care a atribuit o despăgubire ilegală pentru un teren supraevaluat din Capitală, în favoarea afaceristului Gheorghe Stelian. Prejudiciul produs statului de comisie se ridica la aproximativ 62 milioane de euro.

DNA s-a sesizat din oficiu pe 15 octombrie 2014 în legătură cu săvârşirea unor infracţiuni de corupţie privind reconstituirea unui drept de proprietate asupra unui teren agricol de 13,0535 ha situat în Bucureşti.

Procurorii DNA susţin că, în 15 martie 2011, fosta şefă a ANRP Crinuţa Dumitrean şi membrii Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor - Sergiu Ionuţ Diacomatu, Cătălin Florin Teodorescu, Remus Baciu, Marko Attila, Alina Bica, Oana Vasilescu, Dragoş Bogdan şi Lăcrămioara Alexandru - au aprobat în unanimitate raportul întocmit de evaluatorul Emil Nuţiu, privind soluţionarea dosarului de despăgubire al lui Gheorghe Stelian, zis Stelu, pentru un teren agricol de 13 hectare din zona Plumbuita, în Sectorul 2 al Capitalei, a cărui valoare a fost supraevaluată cu peste 62 de milioane de euro.

În prezent Alina Bica, Crinuţa Dumitrean, Lăcrimioara Alexandru, Dragoş Bogdan şi expertul evaluator Emil Nuţiu sunt în arest preventiv, iar Oana Vasilescu, Sergiu Ionuţ Diacomatu, Cătălin Teodorescu şi Gheorghe Stelian sunt cercetaţi sub control judiciar.

Ancheta îl vizează şi pe deputatul UDMR Marko Attila, în cazul căruia Camera Deputaţilor a încuviinţat miercuri cererea de arestare preventivă înaintată de parchet. Deşi a fost citat joi la DNA, avocatul acestuia a transmis că acesta nu se află în ţară, ci în Budapesta, şi nu se ştie când va ajunge în faţa procurorilor.

Şi renumitul om de afaceri Dorin Cocoş, fostul soţ al Elenei Udrea, este implicat în acest dosar. Potrivit DNA acesta ar fi primit zece milioane de euro - pentru a interveni pe lângă membrii comisiei ANRP.

Amintim că Alina Bica a fost numită la conducerea DIICOT în mai 2013 la propunerea lui Victor Ponta, care ocupa la vremea respectivă funcţia de ministru interimar al Justiţiei.

Înainte să fie numită de Victor Ponta, în septembrie 2012, numele Alinei Bica era vehiculat pentru funcţia de procuror general. Potrivit Mediafax, în presă a apărut atunci interceptarea unei convorbiri telefonice pe care Bica a purtat-o cu fostul şef al ANAF Sorin Blejnar (trimis în judecată într-un dosar de evaziune fiscală şi constituire şi sprijin de grup infracţional), discuţie în care aceasta se interesa de funcţia pe care urma să o ocupe la ANAF o cunoştinţă a ei.