Aliaţi ai lui Nemţov cer Statelor Unite să sancţioneze propagandiştii Kremlinului
alte articole
Doi aliaţi ai lui Boris Nemţov, fost critic al Kremlinului ce a fost asasinat la sfârşitul lunii februarie în Moscova, cer Statelor Unite să îi sancţioneze pe propagandiştii televiziunilor ruse, acuzându-i pe aceştia că au desfăşurat o campanie de calomniere mediatică ce a contribuit la asasinarea lui Nemţov.
Vladimir Kara-Murza Jr. a declarat pentru RFE/RL că el şi Mihail Kasianov se vor întâlni miercuri cu legiuitori seniori din Washington pentru a cere ca 8 personalităţi TV să fie sancţionate în baza Actului Magniţki, care pedepseşte ruşii implicaţi în încălcarea drepturilor omului.
Pe listă este deja trecut Dmitri Kiseliov, directorul trustului media “Rusia Astăzi” şi pe Aleksei Puşkov, un legiuitor rus deja sancţionat de Washington ca răspuns la acţiunile Rusiei în Ucraina.
Kasianov, fost premier în timpul primului mandat al preşedintelui rus Vladimir Putin, este în prezent un puternic opozant al Kremlinului. De asemenea, Kasianov este co-fondator al partidului de opoziţie RPR-Parnas, alături de Nemţov.
Kara-Murza Jr., membru al consiliului federal al partidului RPR-Parnas, a declarat că printre legiuitorii aşteptaţi la întâlnirea din Washington se numără Ed Royce, preşedinte al Comitetului pentru Afaceri Externe din cadrul Camerei Reprezentanţilor şi senatorul Roger Wicker, co-preşedinte al Comisiei Helsinki, susţine RFE/RL.
Boris Nemţov, unul dintre cei mai virulenţi critici ai lui Putin şi care nu o dată l-a acuzat pe liderul de la Kremlin că a implicat Rusia în conflictul separatist din estul Ucrainei, a fost asasinat în 27 februarie pe un pod din centrul Moscovei, în imediata apropiere a Kremlinului.
Mulţi dintre aliaţii lui Nemţov au evidenţiat natura profesională a crimei şi l-au învinuit pe Putin pentru acest act. Alexei Navalni, cel mai proeminent lider al opoziţiei ruse, a declarat că singurul mod de a demonstra nevinovăţia Kremlinului este ca acest caz să fie investigat corespunzător şi rezolvat, susţine The Guardian.
De fapt, înaintea asasinării sale, Nemţov lucra la un raport care includea dovezi despre care a considerat că pot dovedi implicarea directă a Rusiei în rebeliunea separatistă care a ulburat Ucraina începând cu aprilie 2014.
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.