Un nou martor în cazul Nemţov aruncă dubii asupra suspectului principal
alte articole
Un nou martor la asasinarea lui Boris Nemţov, criticul virulent al Kremlinului ce a fost împuşcat luna trecută în centrul Moscovei, a oferit o mărturie care aparent implică un alt bărbat şi nu pe principalul suspect al investigaţiei – Zaur Dadaev, susţine Newsweek.
Deşi iniţial s-a raportat că prietena lui Nemţov, ucraineanca Anna Duriţkaia, a fost singurul martor al asasinării ce a avut loc în 27 februarie pe podul Bolşoi Moskvoretki din Moscova, la mică distanţă de Kremlin, publicaţia rusă Kommersant a susţinut la sfârşitul săptămânii trecute că surse interne au declarat că directorul unei companii, Evgheni, în vârstă de 27 de ani, a fost de asemenea martor la asasinat. Numele său de familie nu a fost publicat.
Conform publicaţiei ruse, Evgheni se plimba în spatele lui Nemţov şi Duriţkaia, având căşti audio peste urechi şi asculta muzică rock la un volum ridicat, astfel că nu a auzit împuşcătura. Aparent, el se uita la telefonul său în momentul împuşcăturii, dar a văzut cuplul imediat după asasinarea lui Nemţov.
Evgheni susţine că l-a văzut pe Nemţov grav rănit şi întins pe pod, în timp ce asasinul a fugit de la scena crimei, sărind într-o maşină albă.
El a descris presupusul asasin ca fiind o persoană de înălţime medie, subţirel, cu păr negru, posibil cârlionţat, şi purtând o bluză cu glugă şi pantaloni de jeans. Această descriere nu se potriveşte cu înfăţişarea principalului suspect al investigaţiei, Zaud Dadaev, susţine Kommersant, care este înalt şi cu o constituţie atletică. Evgheni mai susţine că maşina albă în care a intrat bărbatul înarmat era o Lada Priora şi nu modelul ZAZ Sens, cum au susţinut anterior investigatorii ruşi.
Noua mărturie include şi câteva detalii de la scena crimei care nu au fost dezvăluite anterior. Evgheni susţine că două femei în paltoane de culoare neagră s-au apropiat de Duriţkaia după asasinare şi pentru scurt timp au schimbat câteva cuvinte cu aceasta. Martorul a mai declarat că el a interacţionat cu Duriţkaia şi a încercat să îl ajute pe Nemţov să se ridice, crezând că era băut, înainte ca aceasta să îi spună că liderul opoziţiei ruse fusese împuşcat.
Până acum, Duriţkaia fusese singurul martor în acest caz şi la câteva zile de la incident, fiind sub supraveghere continuă a poliţiei, ea s-a plâns că a suferit un şoc puternic în urma incidentului şi că nu-şi mai aminteşte exct ce s-a întâmplat în acele clipe. Ea a declarat că nu a văzut chipul asasinului şi a ales să se întoarcă în Ucraina după ce poliţia a eliberat-o în 2 martie. Totuşi, Duriţkaia nu a comentat până acum în legătură cu noua mărturie.
Înregistrările video privind incidentul, ce au fost postate online, par să arate cum o persoană vine lângă Duriţkaia după împuşcătură, şi alte două persoane se apropie de asemenea de ea înainte să îşi continue drumul, susţine Newsweek.
Luna trecută, publicaţia rusă online Life News a discutat cu un bărbat, care a cerut să rămână anonim, pe care ziarul l-a numit Victor M. Acesta a oferit o mărturie similară cu cea a lui Evgheni, declarând că şi el s-a aflat în spatele cuplului şi a acordat mai multă atenţie telefonului decât la ceea ce se întâmpla în faţa lui.
S-au sugerat o serie de explicaţii pentru asasinarea lui Nemţov, variind de la implicarea serviciilor secrete occidentale până la implicarea Kremlinului sau chiar o luptă de putere în interiorul partidului lui Nemţov. Un alt motiv sugerat pentru asasinat a fost ura religioasă, rasistă sau chiar personală.
Deşi Dadaev a mărturisit că este implicat în asasinat, ulterior, el şi alţi doi bărbaţi (care făceau parte dintr-un grup de cinci ceceni arestaţi pentru presupusa orchestrare a asasinării), şi-au retras mărturiile, susţinând că acestea au fost oferite prin constrângere.
Boris Nemţov, a fost unul dintre cei mai virulenţi critici ai lui Putin şi nu o dată l-a acuzat pe liderul de la Kremlin că a implicat Rusia în conflictul separatist din estul Ucrainei.
Nemţov lucra la un raport care conţinea dovezi despre care considera că pot arăta implicarea directă a Rusiei în rebeliunea separatistă ce a tulburat Ucraina începând cu aprilie 2014, chiar dacă Moscova neagă orice implicare în conflictul separatist.
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.