Speculaţia islamistă în cazul asasinării lui Nemţov “este utilă Kremlinului”
alte articole
Un coleg al lui Boris Nemţov - un lider a opoziţiei ruse care a fost asasinat în apropierea Kremlinului - a declarat că afirmaţiile conform cărora acesta ar fi fost ucis de islamişti nu au niciun sens, dar că ele sunt utile Moscovei deoarece abat atenţia publică de la acuzaţiile că ar fi implicaţi oficiali ruşi în această crimă.
Speculaţiile despre o posibilă legătură cu islamiştii au fost alimentate după ce investigatorii ruşi l-au acuzat pe cecenul Zaur Dadaev de asasinat. Dadaev este un asociat al liderului cecen Ramzan Kadirov – susţinut de Kremlin – care a declarat duminică că asasinatul ar putea să fi fost un răspuns faţă de suportul manifestat de Nemţov pentru caricaturile publicate de revista franceză de satiră Charlie Hebdo.
Aceste speculaţii au fost privite cu scepticism de unii dintre asociaţii lui Nemţov. Ei consideră că Moscova are de câştigat de pe urma dispariţiei lui Nemţov de pe scena politică şi au adăugat că ei nu cred că fanaticii religioşi ar fi putut să acţioneze pe cont propriu şi să ucidă pe cineva la o distanţă atât de mică de Kremlin. În acelaşi timp, oficialii ruşi au negat orice implicare în asasinat, conform publicaţiei The Guardian.
“Cele mai groaznice temeri ale noastre devin o realitate”, a declarat duminică Ilia Yaşin, co-lider în micul partid liberal de opoziţie al lui Nemţov, pe contul său de Twitter. “Cel care a tras cu arma va fi învinuit, în timp ce aceia care au ordonat de fapt asasinarea lui Nemţov vor scăpa.”
“Teoria fără sens a investigatorilor în legătură cu motivele islamiste din spatele uciderii lui Nemţov este utilă Kremlinului şi îl scot pe [preşedintele rus Vladimir] Putin din linia focului”, a adăugat Yaşin luni.
Zaur Dadaev, fost comandant-adjunct al unui batalion de poliţie afiliat Ministerului de Interne al Ceceniei, şi-a recunoscut rolul avut în asasinarea liderului opoziţiei ruse Boris Nemţov, după ce un tribunal rus a decis să îi reţină până în 28 aprilie pe Dadaev şi alţi patru suspecţi arestaţi în acest caz. Printre ceilalţi suspectaţi arestaţi se află şi Anzor Gubaşev, fost angajat al unei companii private de securitate din Moscova, care a negat implicarea în asasinat.
Dadaev şi Gubaşev, ambii de origine cecenă, au fost arestaţi sâmbătă în Republica Inguşeţia din Caucazul de Nord, care se învecinează cu Cecenia. Investigatorii ruşi au declarat duminică că i-au interogat pe cei cinci suspecţi în cazul Nemţov şi că aceştia au apărut în aceeaşi zi la tribunal, în a cărui custodie au şi rămas. Dadaev şi Gubaşev au fost acuzaţi de crimă, în timp ce ceilalţi trei nu au fost acuzaţi oficial, fiind încă investigaţi.
Un al şaselea suspect în asasinat s-a sinucis sâmbătă cu o grenadă atunci când poliţiştii au încercat să îl aresteze în capitala cecenă Groznîi, a raportat duminică postul de televiziune Russia 24.
Liderul cecen Ramzan Kadirov a declarat că Dadaev este un bărbat foarte credincios care a fost şocat de caricaturile cu Profetul Mahomed publicate în revista franceză de satiră Charlie Hebdo, a cărei redacţie din Paris a fost atacată în luna ianuarie.
“Dacă tribunalul îl găseşte vinovat pe Dadaev pentru uciderea unei persoane, atunci el a comis o crimă gravă. Dar aş dori să subliniez că el nu ar fi putut să facă ceva ce ar fi fost împotriva Rusiei, pentru care şi-a riscat viaţa timp de mulţi ani”, a declarat Kadirov.
Una dintre teoriile pe care le vehiculează Comitetul Investigativ este aceea că Nemţov a fost “sacrificat” de cei care ar face orice pentru a-şi atinge obiectivele politice şi că, de fapt, întregul incident este o provocare împotriva statului rus – o teorie susţinută şi de purtătorul de cuvânt al lui Putin şi de alţi politicieni ruşi, printre care Mihail Gorbaciov.
Arestările celor 5 suspecţi au fost anunţate sâmbătă de Alexander Bortnikov, şeful FSB, dar informaţiile în legătură cu trecutul şi presupusul lor rol în asasinare rămân foarte neclare. Unii analişti au sugerat că această confuzie s-ar putea să fie menţinută pe durata investigaţiilor, şi în acest timp unele agenţii vor încerca să investigheze şi chiar să rezolve cazul în timp ce altele vor încerca să muşamalizeze crima.
Nemţov a fost împuşcat mortal în 27 februarie în drum spre casă, în timp ce trecea un pod din centrul Moscovei, chiar lângă Kremlin. El a fost împuşcat de 4 ori şi ucigaşul a fugit cu o maşină care aştepta în apropiere.
Mulţi dintre aliaţii lui Nemţov au evidenţiat natura profesională a crimei şi l-au învinuit pe Putin pentru acest act. Alexei Navalni, cel mai proeminent lider al opoziţiei ruse, a declarat că singurul mod de a demonstra nevinovăţia Kremlinului este că acest caz să fie investigat corespunzător şi rezolvat, susţine The Guardian.
Nemţov, a fost unul dintre cei mai virulenţi critici ai lui Putin şi nu o dată l-a acuzat pe liderul de la Kremlin că a implicat Rusia în conflictul separatist din estul Ucrainei.
De fapt, Nemţov lucra la un raport care includea dovezi despre care consideră că pot dovedi implicarea directă a Rusiei în rebeliunea separatistă care a răvăşit Ucraina începând cu aprilie 2014, cu toate că Moscova neagă orice implicare în conflictul separatist.
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.