Europarlamentarul Peter Liese: "Cred că seminarul despre recoltarea organelor în China va declanşa o dezbatere publică în Europa"

Europarlamentarul Peter Liese,  coordonator al Comisiei pentru Mediu, Sănătate Publică şi Siguranţă Alimentară
Europarlamentarul Peter Liese, coordonator al Comisiei pentru Mediu, Sănătate Publică şi Siguranţă Alimentară (PE)

Parlamentul European a găzduit, marţi 21 aprilie, la Bruxelles, seminarul cu tema "Recoltarea de organe în China" în săptămâna în care, practicanţi Falun Gong, activişti pentru drepturile omului precum şi membri ai societăţii civile vor comemora începerea persecuţiei practicii spirituale Falun Gong în China.

Şi în acest an seminarul „Recoltarea de organe în China” s-a bucurat de participarea extraordinară a unora dintre cele mai renumite personalităţi din lumea medicală, experţi internaţionali şi membri ai Parlamentului European, precum dr. Francis L. Delmonico - considerat cea mai importantă personalitate în domeniu la ora actuală, oficiali ai Uniunii Europene.

Prezenţi au fost şi reprezentantul în Europa al organizaţiei Medici Împotriva Recoltării Forţate de Organe (DAFOH), prof. Huige Li şi fostul secretar de stat pentru Asia-Pacific al guvernului canadian, Hon. David Kilgour, nominalizat la premiul Nobel pentru Pace în 2010 pentru munca sa în acest domeniu.

Aflaţi la Parlamentul European cu aceasta ocazie, reporterii l-au intervievat pe dr. Peter Liese despre cum i-a venit ideea organizării seminarului, recoltarea forţată de organe în China de la prizonierii de conştiinţă si despre crimele comise de personalul medical în condiţiile acestui aranjament special din China.

Vă invităm să urmariţi interviul integral mai jos.

Reporterul: Spuneţi-ne cum v-a venit ideea acestui seminar? Ce v-a motivat sa îl faceţi?

Peter Liese: Am fost informaţi despre problema recoltării de organe forţată în China de către secretarul general al Consiliului Medical, apoi ne-am întâlnit cu David Kilgour, şi exista deja o rezoluţie a Parlamentului European care a solicitat Comisiei UE să investigheze cu mulţi ani în urmă. Nu am considerat rezultatul satisfăcător, şi, astfel, ne-am gândit că ar trebui să fim mai conştienţi de asta. Şi ideea mi-a venit când un tânăr de origine chineză mi s-a adresat şi mi-a spus că mama sa a fost într-unul din aceste lagăre de muncă în China şi din fericire a reuşit să pună presiune cu ajutorul guvernului german, fiind mai apoi eliberată. Dar sunt mulţi alţii care sunt (închişi - n.r) în acest fel de lagăre. Avem, din păcate, o mulţime de dovezi care au arătat că recoltarea de organe forţată s-a întâmplat. De aceea, trebuie să ne uităm la ea mai atent şi să o facem vizibilă şi publică, iar apoi să punem presiune pe autorităţile chineze să o oprească într-adevăr, nu numai pe hârtie, ci şi în practică.

Reporterul: Ce credeţi că poate face Parlamentul European sau Comisia Europeană pentru oprirea criminalităţii în China?

Peter Liese: Avem nevoie de implicarea Uniunii Europene în ansamblul său. Parlamentul European şi-a făcut declaraţia sa. Este bine că reprezentanţii Comisiei (Europene - n.r) şi ai serviciilor de acţiune în justiţie au fost aici. De asemenea, Consiliul (Uniunii Europene - n.r) trebuie să se implice. M-am adresat comisarului (european- n.r) pentru sănătate şi sunt în aşteptarea unui răspuns. Sper că va veni curând după seminar. Şi îmi voi contacta, de asemenea, colegii din Comitetul Afacerilor Externe. Pentru ca şi ei, de asemenea, să o ridice şi se se implice în ea şi să o menţioneze. În al doilea rând, se află desigur, o întrebare dificilă legal, dar trebuie să ne uităm la ea atât la nivel european cât şi la nivel naţional. Europenii care merg în China sau în altă parte pentru a obţine un organ care este al cuiva care este forţat să-l doneze, ar trebui să fie, de asemenea conştientizaţi de faptul că aceasta este o crimă şi că nu ar trebui să se implice într-o crimă.

Peter Liese - Aceasta este o afacere deosebit de murdară, sunt foarte recunoscător că OMS este implicată şi a ridicat acest punct şi a declarat că acesată poveste este inacceptabilă

Reporterul: Campania de informare pe care tocmai aţi menţionat-o este foarte importantă, deoarece mulţi oameni nu ştiu încă în Europa ceea ce se întâmplă în China, şi ar putea participa la ea sau rudele lor ar putea participa din aceasta cauză, ce credeţi că se poate face pentru ca diseminarea acestor informaţii să fie mai eficientă?

Peter Liese: Cred că primul pas a fost realizat astăzi, am ţinut un seminar public şi mulţi oameni au fost prezenţi, inclusiv jurnalişti. Şi întâlnirea a fost de asemenea transmisă pe internet, astfel încât toată lumea a putut-o urmări pe internet. Cred că acest lucru va declanşa, de asemenea, o dezbatere publică în Europa. Nu se va întâmpla într-o zi, dar vom continua să lucrăm cu jurnaliştii pentru a conştientiza oamenii mult mai mult.

Reporterul: Ca medic de profesie, ce credeţi despre medicii implicaţi, în esenţă, în uciderea oamenilor în acest aranjament special? Care este opinia dvs.?

Peter Liese: Cred că medicii nu ar trebui să fie implicaţi în uciderea de oameni, eu sunt împotriva pedepsei cu moartea pentru un motiv principial, la fel cum este şi întreaga UE. Dar aceasta este o afacere deosebit de murdară, eu sunt foarte recunoscător că Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) este implicată şi a ridicat acest punct şi a spus că acest lucru este inacceptabil pentru noi.

Consemnat la Parlamentul European din Bruxelles de către corespondentul Lidia Louk, NTD TV.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.


Gina Sturdza este traducătoarea volumelor "Recoltarea Sângeroasă - Uciderea practicanţilor Falun Gong pentru organele lor" şi "Organele statului - Abuzul transplanturilor în China".