Alegerea hranei este un mod de a impresiona?
alte articole
Ceea ce mâncăm şi cât mâncăm este determinat de o multitudine de factori care depăşesc cu mult subzistenţa fizică, cum ar fi cultura, religia, nivelul veniturilor, familia, abilităţile de a găti şi accesibilitatea, pentru a numi doar câţiva. Forţele sociale joacă şi ele un rol semnificativ, în special atunci când vine vorba de a face alegeri alimentare mai sănătoase.
Studiile arată că atât colegii de muncă, cât şi prietenii şi familia noastră au o influenţă semnificativă asupra alimentelor pe care alegem să le consumăm. Mai mult, consumatorii fac adesea deducţii despre caracterul celorlalţi pe baza alegerilor lor alimentare. De exemplu, fie că este corect sau nu, persoanele care mănâncă alimente "sănătoase" sunt în general privite mai favorabil decât cele care nu o fac.
Dar ce se întâmplă atunci când mâncaţi cu persoane din grupuri sociale diferite, în special cu cele din afara cercului dvs. social? Poate acest lucru să influenţeze alegerile alimentare sănătoase? Răspunsul este da.
Un nou studiu semnat de cercetători britanici de la Oxford şi Bayes Business School din Londra, împreună cu cercetători americani de la Kellogg School of Management din Illinois, arată că oamenii vor avea opţiuni alimentare mai sănătoase în prezenţa unor persoane din afară, pentru a diminua judecata negativă anticipată şi pentru a face o impresie bună.
Studiul a inclus patru experimente separate şi a avut loc într-un oraş mare şi într-o universitate americană, şi a inclus un total de 1.000 de adulţi. Cercetătorii au analizat modul în care diferite grupuri rasiale, asocierile universitare şi apartenenţa la locul de muncă au influenţat alegerile alimentare ale participanţilor.
Primele două studii au analizat alegerile alimentare bazate pe influenţele din interiorul grupului faţă de cele din afara grupului. Studiul a oferit pentru aproape 200 de studenţi universitari posibilitatea de a alege între bomboanele M&M's şi stafide. În prezenţa unui coleg necunoscut din propria universitate, doar 12% dintre studenţi au ales stafidele mai sănătoase. Cu toate acestea, acest număr a crescut de mai mult de două ori, ajungând la 31% în prezenţa unui student necunoscut de la o altă universitate.
Cele două studii au încercat să facă lumină asupra motivelor pentru care ar putea apărea acest efect. Motivul: teama de a fi judecat negativ de către persoane din afară. Cercetătorii au descoperit că atunci când consumatorii anticipează că ar putea fi judecaţi negativ de grupuri din afară, aceştia pot face în mod strategic alegeri alimentare aparent mai sănătoase pentru a contracara această negativitate şi a crea o impresie mai favorabilă. Acest lucru a fost demonstrat atunci când unui grup de 200 de subiecţi li s-a spus că cei din jurul lor erau fie critici, fie toleranţi. În mediul critic, subiecţii au fost mai predispuşi să aleagă morcovi în locul prăjiturilor, decât ar fi făcut-o în mediul lor obişnuit.
Autorii studiului consideră că aceste constatări pot fi un stimulent puternic pentru a face alegeri alimentare sănătoase şi au implicaţii importante pentru agenţiile de marketing şi pentru responsabilii de politici publice. A mânca sănătos este important, dar presiunile sociale percepute pot să se întoarcă împotriva lor, aruncând o lumină negativă neintenţionată asupra alimentelor sănătoase.
Environmental Nutrition este un buletin informativ independent, premiat şi scris de experţi în nutriţie, dedicat să ofere cititorilor informaţii actualizate şi corecte despre sănătate şi nutriţie.