5 sfaturi pentru a stimula sistemul imunitar şi sănătatea intestinală

(Pixabay.com)
Heather Drummond
28.10.2022

Ştiaţi că sănătatea intestinului şi a tractului digestiv este strâns legată de sistemul imunitar? Mulţi dintre noi nu ştiu, dar există o legătură puternică între cele două. Sistemul digestiv cuprinde un tub lung, ce conţine o mucoasă care filtrează toxinele din sistemul nostru digestiv şi le duce în fluxul sanguin, care le duce la ficat, unde are loc "toată magia". Hormonii, enzimele digestive şi tot ceea ce este utilizat în organism pentru reparare şi reconstrucţie călătoresc mai întâi spre ficat.

Substanţele nutritive din alimentele pe care le consumăm sunt digerate şi apoi selectate în ceea ce este necesar pentru organism şi ce ar trebui eliminat prin tractul digestiv. Ficatul este ca o imensă uzină de producţie şi detoxifiere în care au loc simultan multe operaţiuni diferite. Atunci când mucoasa noastră digestivă devine prea permeabilă, atunci permite nu doar lucrurilor bune să intre în fluxul sanguin, ci şi lucrurilor care ar trebui eliminate prin tractul digestiv şi scoase din organism. O mucoasă permeabilă este adesea numită "intestin permeabil".

Când se întâmplă acest lucru, ficatul primeşte atât ceea ce doreşte, cât şi ceea ce nu doreşte, ceea ce îl face să lucreze şi mai mult pentru a procesa totul. Fluxul sanguin care serveşte ca mecanism de transfer de la tractul digestiv la ficat devine, de asemenea, mai încărcat. Atunci când fluxul sanguin conţine lucruri pe care nu ar trebui să le conţină, organismul declanşează sistemul limfatic să intre în acţiune făcând un efort pentru a curăţa sângele. Când se întâmplă acest lucru, ne simţim adesea balonaţi. Toate acestea înseamnă că întregul sistem munceşte mai mult decât ar trebui.

Sistemul limfatic este o altă parte a sistemului nostru imunitar care are rolul de a ţine virusurile şi bacteriile în afara corpului. Cu toate acestea, dacă este ocupat cu curăţarea sistemului sanguin, acest lucru adaugă o povară inutilă asupra organismului.

Bacteriile din sistemul nostru digestiv sau din colon ar putea duce la un dezechilibru. Unii oameni cunosc acest lucru ca fiind o înmulţire excesivă a fermenţilor sau Candidei (bacterii "rele"), care poate fi, de asemenea, foarte solicitantă pentru sistemul nostru imunitar. Aceasta poate exista în intestin sau se poate scurge în fluxul sanguin, ducând la o infecţie sistemică. Pentru a funcţiona în mod optim, organismul nostru are nevoie de un echilibru între bacteriile "bune" şi "rele".

Simptome precum sindromul colonului iritabil (SCI), constipaţia şi diareea pot reprezenta, de asemenea, un semn că sănătatea şi sistemul nostru imunitar trebuie să lucreze mai mult sau că sunt afectate de stres, mediul înconjurător şi alimentaţia noastră. Există multe moduri în care ne putem susţine sistemul imunitar prin sprijinirea sănătăţii intestinelor şi a tractului digestiv.

Ori de câte ori facem ceva care sprijină sistemul nostru digestiv, contribuim, de asemenea, la funcţionarea sănătoasă a multor alte sisteme din corpul nostru, inclusiv a stării de spirit, ficatului, pielii, sistemului circulator, sistemului limfatic şi a celui imunitar. Există diferite lucruri pe care le putem face pentru a realiza acest lucru.

Iată cinci sfaturi pentru a stimula sistemul imunitar şi sănătatea intestinală.

1. Nutrienţi care sprijină mucoasa intestinală

Consolidarea mucoasei noastre intestinale este o modalitate excelentă de a ne întări sistemul imunitar. Păstrând ceea ce este menit să părăsească organismul în interiorul tractului nostru digestiv, reducem povara asupra sistemului limfatic.

Peretele intestinal este un muşchi, care este, de asemenea, precum pielea de la exteriorul corpului nostru. La fel cum o tăietură se poate infecta, putem avea, de asemenea, rupturi microscopice în mucoasa noastră digestivă sau tulburări precum diverticuli sau polipi care au un impact asupra procesului digestiv şi a capacităţii intestinului de a fi "permeabil în mod corespunzător".

Care sunt lucrurile pe care le putem face pentru a ne consolida mucoasa? Nutrienţii care includ grăsimi omega, glutamină şi zinc, precum şi vitamina C şi colagenul sunt minunate pentru pielea noastră şi pentru mucoasa tractului nostru digestiv. Alimente precum spanacul, supa de oase, fructele de mare, ouăle, drojdia de bere şi drojdia nutritivă (inactivă), nucile, seminţele, precum şi citricele şi fructele de pădure, sunt foarte bogate în aceşti nutrienţi.

Consumul unei varietăţi de alimente cât mai apropiate de natură înseamnă că avem parte de alimente mai consistente din punct de vedere nutritiv. Aloe Vera este minunată pentru piele în interior şi în exterior, ne poate stimula celulele albe din sânge, ceea ce este excelent pentru o utilizare pe termen scurt, mai ales dacă încercăm să luptăm împotriva unei infecţii sau dorim să ne stimulăm sistemul imunitar.

2. Prevenirea dezvoltării excesive a bacteriilor "rele"

Candidoza sau înmulţirea excesivă a fermenţilor (drojdiilor, bacteriilor "rele") poate apărea cu uşurinţă. Antibioticele pot fi una din cauzele care pot crea un dezechilibru al florei bacteriene intestinale, motiv pentru care unele persoane se confruntă cu candidoză sau afte atunci când le iau. Dacă apar aceste probleme, sunt şanse să existe şi un dezechilibru în flora intestinală - un termen care se referă la bacteriile prezente în intestinul nostru. Corpul nostru conţine multe bacterii care sunt foarte bune pentru sistemul nostru imunitar, şi ne sprijină de la funcţiile pielii până la cele ale tractului digestiv.

O modalitate de a echilibra bacteriile şi de a preveni candidoza sau creşterea excesivă a fermenţilor nocivi (bacteriilor "rele") este consumul de ulei (unt) de nucă de cocos extravirgin. Uleiul de nucă de cocos conţine un nutrient minunat numit acid caprilic care ucide Candida. Gelul sau sucul de aloe vera este, de asemenea, o alegere excelentă, deoarece acţionează în acelaşi mod, distrugând Candida sau înmulţirea excesivă a bacteriilor "rele".

Procesul ar dura aproximativ 3 săptămâni. Acest lucru se datorează faptului că organismul nostru are nevoie de o pauză între perioadele de consum de aloe vera pentru a permite sistemului imunitar să intre în acţiune şi să se echilibreze.

Adăugarea unui supliment probiotic în doză mare, cum ar fi unul care conţine până la 50 de miliarde UFC de bacterii, ar fi, de asemenea, util în echilibrarea bacteriilor "bune" şi "rele" din tractul digestiv. Prin susţinerea echilibrului, reducem impactul bacteriilor "rele" asupra sistemului imunitar, permiţând sistemului imunitar să se concentreze în schimb pe protejarea organismului de virusuri şi bacterii.

3. Grăsimi bune şi pectină pentru a încuraja peristaltismul sănătos

Asiguraţi-vă că intestinele se mişcă în mod corespunzător - este o modalitate excelentă de a sprijini sistemul imunitar. Alimente precum ciocolata neagră, nucile, seminţele, avocado, bananele şi verdeţurile cu frunze conţin magneziu care ajută la ameliorarea constipaţiei. Aceste alimente conţin, de asemenea, multe grăsimi benefice care sunt vitale pentru o dietă sănătoasă.

Consumul zilnic de apă în cantitate suficientă este, de asemenea, util pentru a vă asigura că intestinele funcţionează în mod optim.

Dacă vă luptaţi cu diareea, adăugarea mai multor fibre solubile în dieta dumneavoastră poate fi de ajutor în ameliorarea simptomelor. Merele, sosul de mere, legumele cu frunze verzi, bananele, precum şi citricele, mazărea, fructele de pădure, cartofii dulci şi fasolea verde sunt pline de pectină.

Asiguraţi-vă că alegeţi fructe care au ajuns la "maturitate perfectă", deoarece acestea conţin cea mai mare sursă de pectină. Cu cât fructul sau leguma este mai moale, cu atât va avea mai puţin conţinut de fibre sau pectină. Atunci când avem un scaun zilnic "bine format" de până la de 3 ori pe zi, atunci am ajuns la un sistem digestiv sănătos. Atunci când se întâmplă acest lucru, înseamnă că sistemele noastre de detoxifiere funcţionează bine, reducând sarcina asupra întregului nostru organism, în timp ce stimulează indirect sistemul imunitar.

4. Prebiotice şi probiotice pentru a susţine bacteriile "bune"

Alimentele prebiotice şi probiotice ajută la susţinerea bacteriilor "bune" care se formează în tractul nostru digestiv. Adăugând mereu în dieta noastră alimente care conţin bacterii "bune", ne susţinem sistemul imunitar. Alimentele prebiotice sunt alimente bogate în fibre.

O mare parte din alimentele procesate nu au un conţinut ridicat de fibre, aşa că alegerea alimentelor care sunt mai apropiate de natură este o modalitate excelentă de a vă asigura că faceţi alegeri sănătoase pentru organismul dumneavoastră. Încercaţi să vă puneţi mereu întrebarea: cât de departe de pământ sau de cultivator se află alimentele pe care le consumaţi? A venit de la un fermier în "ambalajul său original"? Sau a fost pus într-o lasagna congelată cu luni în urmă?

Ar trebui să facem totul cu mâinile noastre? Deşi acest lucru nu este întotdeauna posibil, este un lucru grozav spre care să ne îndreptăm. Poate că vara viitoare aţi putea lua în considerare să începeţi să vă amenajaţi o mică grădină. Între timp, aţi putea începe să vă cumpăraţi o parte din alimente de la o piaţă agricolă. Începeţi prin a deveni mai conştienţi de unde provin alimentele dvs.

Câteva exemple de alimente probiotice includ oţetul de mere, kombucha, iaurtul neîndulcit, varza murată şi kimchi, printre altele. Există multe modalităţi interesante de a încorpora aceste alimente în dieta dumneavoastră. Faceţi propriile cercetări şi experimentaţi-le pentru a determina dacă vă place vreunul dintre ele suficient de mult încât să le adăugaţi la dieta dumneavoastră obişnuită. Sistemul dumneavoastră imunitar vă va mulţumi!

5. Produceţi suficiente enzime digestive?

Toate aceste sugestii alimentare de mai sus sunt minunate, dar dacă nu le digerăm de fapt sau nu le descompunem într-o formă utilizabilă pentru ficatul nostru? Alimentele nedigerate hrănesc de fapt bacteriile "rele" şi pot cauza probleme unui intestin permeabil. Ar putea fi, de asemenea, motivul pentru care ne confruntăm cu sindromul colonului iritabil (SCI) sau cu tulburări digestive. Cum rezolvăm acest lucru? Uneori trebuie să luăm suplimente digestive până când putem începe să ne alimentăm ficatul în mod constant cu propriile enzime digestive.

Un supliment de enzime digestive bun este unul care ajută la digestia proteinelor, grăsimilor şi carbohidraţilor, unele suplimente conţinând chiar acid clorhidric şi bilă ca stimulent suplimentar. Cu cât alimentele noastre sunt mai bogate în nutrienţi, cu atât acestea ar putea avea în ele componentele necesare pentru a crea o enzimă digestivă.

Dacă doriţi să achiziţionaţi un supliment, luaţi în considerare posibilitatea de a arunca o privire la o marcă ce are recomandări bune sau verificaţi selecţiile oferite la magazinul local de produse naturiste.

Adoptarea unuia sau tuturor acestor sfaturi va ajuta la întărirea sistemului vostru digestiv, cât şi a celui imunitar. Acordaţi o atenţie deosebită corpului dumneavoastră pe măsură ce faceţi orice schimbare nouă în alimentaţia sau rutina dumneavoastră.

Ascultându-ne propriul corp, putem dezvolta un parteneriat minunat care ajută la menţinerea funcţionării corecte a sistemelor noastre vitale.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor