Copiii japonezi mănâncă cel mai sănătos. Secretul pentru care nu sunt obezi (studiu)

Cheia alimentaţiei copiilor japonezi se află în prânzul şcolar echilibrat şi educativ. Totodată, dieta este însoţită de educaţie nutriţională.
Japonia (screenshot tramite video Youtube)
Mioara Stoica
17.10.2019

Copiii japonezi sunt mai bine hrăniţi decât cei din celelalte ţări dezvoltate. O dovadă este faptul că aceştia au cele mai mici rate de indivizi supraponderali şi obezitate la categoria copiilor şi adolescenţilor între 5 şi 19 ani (14,4%), potrivit studiului efectuat de către NCD Risk Factor Collaboration. La polul opus, dintre cele 41 de ţări studiate (din OCDE şi UE), se află Statele Unite, unde aproape 42% dintre copii şi tineri au exces de greutate.

De ce sunt minorii japonezi cei mai echilibraţi în ceea ce priveşte greutatea?

Mulţi vor răspunde că se bazează pe o dietă în care legumele şi peştele sunt prezente constant. Dar această explicaţie nu este suficientă, având în vedere faptul că ţările cu o dietă echilibrată, cum ar fi dieta mediteraneană (în cazul Greciei, Maltei, Italiei şi Spaniei) au procente foarte mari de copii supraponderali şi obezi (în poziţiile 3, 4, 5 şi respectiv 10 ale studiului citat).

Explicaţia trebuie căutată în şcoli, unde nutriţia şi sănătatea fac parte din viaţa de zi cu zi. Acest argument a fost menţionat, într-un interviu pentru AFP, de către Mitsuhiko Hara, medic pediatru şi profesor la Universitatea Kasei Gakuin din Tokyo. El consideră că în centrul procesului se află cantinele şcolare, unde copiii primesc informatii cu privire la o viaţă sănătoasă: „Prânzurile şcolare care sunt servite în şcoli şi în majoritatea universităţilor sunt concepute de nutriţionişti”. În aceste săli de mese, nu se permite consumul alimentelor aduse de acasă, ci doar al celor servite în cadrul acestora. Fiecare meniu are între 600 şi 700 de kilocalorii şi este echilibrat în carbohidraţi, carne şi legume.

Dieta este însoţită de educaţie nutriţională. „Legea prevede că prânzurile şcolare trebuie să fie o parte integrantă a educaţiei”, precizează un oficial al Ministerului Educaţiei din Japonia. „Nu este vorba doar despre hrănire: copiii învaţă, de asemenea, să servească mâncarea sau să facă curăţenie în sălile de masă.”

Experţii clarifică faptul că această cultură nu a apărut peste noapte. Prânzurile şcolare au început în Japonia în 1889 şi s-au prelungit după cel de-al doilea Război Mondial pentru a combate malnutriţia copiilor într-o perioadă de penurie alimentară severă.

Articol de referinţă: Worldwide trends in body-mass index, underweight, overweight, and obesity from 1975 to 2016: a pooled analysis of 2416 population-based measurement studies in 128·9 million children, adolescents, and adults

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor