Ai Weiwei „cenzurat” de Lego. Artistul acuză compania că face jocul murdar al guvernului chinez

Libertatea de exprimare nu mai înseamnă pentru compania Lego ceea ce a însemnat în 2014, când a fost de acord să livreze artistului Ai Weiwei, dizident chinez, piese pentru expoziţia care a înfăţişat 176 de chipuri de prizonieri de conştiinţă din piese Lego.
Tancurile Lego ce rememorează masacrul din Tiananmen
Tancurile Lego ce rememorează masacrul din Tiananmen (bigthink.com)

Disidentul chinez Ai Weiwei a dat o palmă companiei LEGO, pe care o acuză de „plecăciuni” în faţa guvernului chinez, după ce aceasta a refuzat să onoreze o comandă a artistului pe tema libertăţii cuvântului, pentru o expoziţie în Australia.

Ai Weiwei, cunoscut critic al cenzurii chineze prin arta sa, acuză Lego că ei sunt cei care îl cenzurează acum.

"Corporaţie puternică, Lego este un actor cultural şi politic influent în această economie globalizată cu valori discutabile. Refuzul de a vinde produsele sale unui artist este un act de cenzură şi discriminare", scrie Ai pe contul său de Instagram.

Purtătorul de cuvânt al Lego apără compania declarând că Lego nu livrează cantităţi mari pentru proiecte cu "agendă politică".

Cu toate acestea adevărul este altul. La cea de-a 50-a aniversare a companiei, în 2008, Lego a angajat o firmă de publicitate care i-a făcut o serie de reclame pe tema „Making history”, ei au ales subiecte …„non-politice” cum ar fi: lupta lui Muhamad Ali sau Căderea zidului Berlinului.

Mai mult decât atât. În 2014, în pregătirea expoziţiei a lui Ai Weiwei pe Alcatraz, grupul cu care lucra atunci artistul le-a spus celor de la Lego că au nevoie de piese pentru un proiect pe tema libertăţii cuvântului. Lego le-a vândut comanda la preţuri en-gros. Acea expoziţie a portretizat 176 prizonieri de conştiinţă, printre care şi avocatul chinez Gao Zhisheng, arestat şi torturat de nenumărate ori de poliţia chineză pentru apărarea prizonierilor Falun Gong, conform China Uncensored.

De ce, atunci, brusca schimbare de atitudine din partea Lego?

Răspunsul îl găsim într-un anunţ făcut anul trecut de Lego: compania urmează să deschidă un parc tematic Legoland în China.

Lego a semnat un contract de 300 milioane de dolari pentru Legoland în Shanghai, China devenind astfel cea mai mare piaţă pentru Lego.

Internetul s-a dovedit, însă, mai prietenos cu Ai, artistul creând un site unde oamenii să-i doneze piese Lego.. ceea ce face reputaţia companiei praf.

Nu e sigur că Lego a luat această hotărâre în urma presiunii guvernului chinez (cine ar recunoaşte aşa ceva?), dar un lucru este clar pentru oricine face afaceri cu China: fie joci după regulile lor, fie faci faţă consecinţelor…Iar consecinţele, într-o ţară care îşi execută cetăţenii pentru credinţele şi gândirea lor, pot fi umilitoare şi sinistre.

În ceea ce-l priveşte pe Ai, se pare că proiectul său va reuşi. Paginile sale de Twitter şi Instagram au fost inundate cu oferte de piese Lego de la fanii săi. Artistul a înfiinţat puncte de ridicare a donaţiilor, făcând apel la oameni din întreaga lume să-şi doneze jucăriile în numele "libertăţii de exprimare".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Opinii