Jackie Chan, steaua de kungfu preschimbată în portavocea comuniştilor de la Beijing, uns ambasadorul iei româneşti
alte articole
Jackie Chan va îmbrăca o ie tradiţională pe 11 septembrie la evenimentul de inaugurare a Zilelor Filmului Chinezesc din România de anul acesta, se arată într-un comunicat al Casei Româno-Chineze, organizaţia de lobby a regimului de la Beijing în România.
În urma propunerii de a deveni ambasador onorific cultural, pe care Casa Româno Chineză i-a făcut-o lui Jackie Chan (din partea cui ?), actorul a acceptat să poarte o ie românească pe care să o promoveze şi în alte ţări din lume ca o haină a identităţii noastre naţionale.
Ia romanească e frumoasă şi suntem mândri de ea. Să vedem dacă am fi mândri şi de Jackie Chan.
Dacă celebrul actor rămânea în domeniul filmelor de kungfu, toate ar fi fost frumoase. Omul e pasionat de arte marţiale, în filmele sale Binele învinge, cel mic şi oropsit se luptă cu cei mari şi corupţi şi iese mai mereu învingător, şi Jackie este mereu de partea Binelui, şi totul se termină optimist.
În viaţa reală, însă, lucrurile stau altfel. Jackie Chan nu este băiatul bun care ia apărarea oropsiţilor, ci chiar dimpotrivă.
Celebrul actor a început să dea rateuri de prin 2009, conform unui comentariu publicat de China Uncensored al NTDTV.
La un festival de film în Hainan, sala a început să râdă ca la un banc, iar fanii săi din Hong Kong au fost şocaţi să afle că Jackie a ţinut un discurs despre cât de minunat este regimul totalitar de la Beijing: “Noi chinezii trebuie să fim controlaţi. Dacă nu suntem controlaţi, vom face exact ceea ce ne dorim”.
Cu Partidul, odată ce intri în horă, trebuie să dansezi până se opreşte nunta. Aşa că Jackie nu se mai oprea. Libertatea nici n-ar fi cu adevărat un lucru bun, dând ca exemplu "haoticul" Taiwan - temă preferată a regimului comunist chinez, care nu scapă niciodată ocazia să arate cât de rău o duc cei din Taiwan, unde PIB per capita este de altfel mult mai mare decât al Chinei.
Deci Jackie Chan, a doua stea din Hong Kong, răsfăţatul libertăţilor la care China nici nu visează, s-a arătat de părere că poporul chinez ar trebui controlat. Declaraţia era făcută în timpul unei vizite în China continentală, unde, întâmplător sau nu, la putere se află un regim brutal, căruia nu-i place nimic mai mult decât să controleze oamenii.
După 2012, în contextul în care Hong Kong-ul tocmai devenise scena unor demonstraţii de masă împotriva regimului de la Beijing, care strângea şurubul cu libertăţile civile, Jackie Chan a cântat din nou osanale regimului, taman în timpul aniversării a 15 ani de la trecerea Hong Kong-ului din mâinile britanice, în cele ale Partidului-Stat.
Eu pup poala popii
Chan a declarat într-un interviu cu săptămânalul Oamenii din Sud: "oamenii ocărăsc liderii Chinei, sau orice altceva vor ei, şi protestează împotriva a tot ce le trece prin cap. Autorităţile ar trebui să stipuleze pe ce teme pot oamenii protesta şi pe ce teme protestele ar trebui interzise" [subinierea ne aparţine, n.r].
Evident, nu poţi să şi ai tortul şi să-l şi mănânci. Declaraţiile lui Jackie i-au cam rărit numărul de fani, în condiţiile în care concetăţenii săi din Hong Kong luptă împotriva abuzurilor din partea regimului chinez, care ameninţă să distrugă libertăţile şi modul lor de viaţă.
Dar Partidul nu-şi uită cozile de topor
Partidul nu uită niciodată colaboraţioniştii. Iar buzunarele Partidului Comunist Chinez sunt cele mai adânci din lume. Jackie Chan se află acum în CPCPC - Conferinţa Politică Consultativă a Poporului Chinez, un organism care nu foloseşte decât pentru a consfinţi deciziile de la centru. Loc călduţ, ferit de războiul civil care bântuie la vârful Partidului zilele astea.
Desigur că disidenţii torturaţi brutal de regimul comunist s-ar putea să nu fie de acord cu pupincurismul lui Jackie Chan. De exemplu Ai Weiwei, celebrul artist chinez care a fost reţinut timp de 81 de zile, în 2011, pentru evaziune fiscală, înscenată de regimul chinez ca răzbunare pentru critica tăioasă la adresa Partidului, care este evidentă în sculpturile sale.
Prin urmare, atunci când Chan a declarat, la un moment dat, că nu a auzit de Ai Weiwei, artistul a replicat simplu: "Ba sigur că a auzit, însă e doar un politruc".