Ai Weiwei primeşte o viză britanică de 6 luni, după ce iniţial i-a fost refuzată

Dizidentul Ai Weiwei la sosirea pe aeroportul din Munchen, 30 iulie 2015
Dizidentul Ai Weiwei la sosirea pe aeroportul din Munchen, 30 iulie 2015 (Joerg Koch/Getty Images)

Secretarul britanic de interne a ordonat vineri oficialilor să aprobe o viză de 6 luni pentru proeminentul artist chinez Ai Weiwei. Cererea fusese anterior respinsă parţial.

În 30 iulie, Ai Weiwei, 57 de ani, a postat pe Instagram o scrisoare trimisă de British Home Office care susţinea că îi acordă o viză pentru o perioadă de 20 de zile în locul unei vize de călătorie mai lungi, pe motiv că artistul nu şi-a declarat “condamnarea penală”, fără a menţiona care ar fi fost aceasta.

A doua zi, după scandalul iscat în presă, secretarul britanic de interne Theresa May a reevaluat cazul lui Ai, a cerut oficialilor să aprobe viza cerută şi şi-a cerut scuze artistului, conform BBC. De fapt, British Home Office a scris chiar şi o scrisoare “pentru a-şi cere scuze pentru neplăcerile cauzate”.

Deşi Ai Weiwei a fost reţinut de autorităţile chineze timp de 81 de zile în 2011, el nu a fost niciodată arestat sau acuzat oficial. O companie de design, care avea legături cu Ai, a fost implicată într-un caz de evaziune fiscală în 2012 şi a trebuit să plătească o amendă de 2,4 miliarde de dolari. Dar artistul nu a fost niciodată acuzat personal în procesul civil.

Ai Weiwei, un critic al Partidului Comunist Chinez, susţine că acel caz pentru evaziune fiscală a fost motivat politic.

Artistul chinez urmează să deschidă în luna septembrie o expoziţie de artă la Royal Academy of Arts în Londra.

Ai Weiwei este unul dintre cei mai proeminenţi artişti contemporani ai Chinei şi deseori îşi foloseşte faima pentru a atrage atenţia asupra nedreptăţilor şi corupţiei din China. Săptămâna trecută, lui Ai Weiwei Beijing-ul i-a ridicat o interdicţie de călătorie impusă de 4 ani şi paşaportul i-a fost de asemenea returnat.

Artistul se află în Germania cu membrii familiei sale.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.