Braţul lung al Chinei ajunge până în Marea Britanie

În luna octombrie, şeful Partidului Comunist Chinez Xi Jinping va vizita Marea Britanie, fiind primul lider chinez care efectuează o vizită oficial în această ţară în 10 ani. Iar artistul chinez Ai Weiwei, un binecunoscut critic al regimului comunist care plănuieşte să zboare la Londra după sfârşirea unei interdicţii de călătorie de patru ani, va fi nevoit să îşi încheie planurile înaintea sosirii lui Xi.
Artistul şi dizidentul chinez Ai Weiwei în timpul unui interviu pentru AFP în Beijing, iunie 2012 (Ed Jones / AFP / GettyImages)
Larry Ong
31.07.2015

În luna octombrie, şeful Partidului Comunist Chinez Xi Jinping va vizita Marea Britanie, fiind primul lider chinez care efectuează o vizită oficial în această ţară în 10 ani. Iar artistul chinez Ai Weiwei, un binecunoscut critic al regimului comunist care plănuieşte să zboare la Londra după sfârşirea unei interdicţii de călătorie de patru ani, va fi nevoit să îşi încheie planurile înaintea sosirii lui Xi.

În 30 iulie, autorităţile britanice responsabile cu emiterea de vize i-au acordat lui Ai Weiwei o viză care îi limitează şederea în luna septembrie la doar 20 de zile, neaprobându-i o cerere pentru o viză de afaceri valabilă pentru 6 luni.

Decizia autorităţilor britanice a ridicat semne de întrebare, mai ales după ce acestea şi-au motivat decizia susţinând că Ai nu şi-a declarat “condamnarea penală”, adăugând că aceasta este o informaţie publică. Dar când au fost presate să menţioneze la ce condamnare se referă mai exact, autorităţile britanice nu au mai declarat nimic.

Ai Weiwei a fost reţinut de autorităţile chineze timp de 81 de zile în 2011, o mişcare considerată în mare parte ca fiind o pedeapsă arbitrară pentru activismul său. Ulterior, studioul său a primit o factură de 2,4 milioane de dolari pentru taxe neplătite; Ai a disputat problema şi a dat în judecată biroul chinez pentru taxe, dar a pierdut cazul. Totuşi, Ai nu a fost niciodată acuzat personal de vreo infracţiune. Cazul de evaziune fiscală împotriva companiei sale – care a fost o amendă administrativă – este considerat de asemenea un abuz al regimului pentru criticile artistului la adresa Partidului Comunist Chinez.

O declaraţie separată postată pe contul de Instagram al lui Ai Weiwei a susţinut că artistul a încercat să clarifice situaţia cu biroul britanic de imigrări şi cu oficialii ambasadei “în cadrul mai multor conversaţii telefonice”, dar că reprezentanţii oficiali britanici “au insistat asupra acurateţei surselor lor şi au refuzat să recunoască că au greşit”.

“Această decizie este o încălcare a drepturilor lui Ai Weiwei şi un act de susţinere a celor care cauzează suferinţe [regimul chinez, în acest caz] apărătorilor drepturilor omului”, a mai susţinut declaraţia.

Un reprezentant pentru British Home Office nu a clarificat deloc situaţia în cadrul unui interviu telefonic, trimiţând reporterul respectiv către declaraţia scrisă. Dar aceasta nu adresează miezul controversei: dacă Ai a fost de fapt condamnat penal în China.

“Rapoartele care susţin că dnului Ai Weiwei i-a fost refuzată viza sunt incorecte. Dânsului i s-a acordat o viză care îi permite să călătorească în Marea Britanie pentru întreaga durată de şedere pe care a cerut-o”, susţine declaraţia oficială. De fapt, British Home Office mai susţine: “Aţi cerut o viză pentru şase luni, dar de această dată viza dumneavoastră a fost restricţionată la datele de călătorie cerute ... .”

Nu a fost clar la ce se refereau acele date de călătorie cerute, dar ceea ce este cert este faptul că lui Ai i s-a acordat o perioadă mai scurtă de şedere decât a cerut dânsul, pe motiv că acesta nu ar fi menţionat că a fost condamnat penal.

În 22 iulie, autorităţile chineze au ridicat o interdicţie de călătorie de 4 ani aplicată împotriva lui Ai Weiwei şi i-au returnat paşaportul fără să îi ofere o explicaţie. Popularul dizident chinez, în vârstă de 57 de ani, şi-a făcut apoi planuri pentru a-şi vizita fiul de 6 ani care locuieşte în Germania, şi pentru a vizita Londra pentru a-şi verifica expoziţia de artă, care va avea loc în perioada 19 septembrie – 13 decembrie.

Acum, se pare că Ai Weiwei are de înfruntat o altă restricţie de călătorie, dar impusă de această dată de Marea Britanie.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor