Agitprop la lucru: Ion Iliescu despre declaraţiile legate de centrele CIA: "refuz să merg pe acest drum"

După ce a stârnit valuri de reacţii cu declaraţiile sale despre autorizarea unui centru special SUA pe teritoriul românesc, fostul preşedinte Ion Iliescu revine, luni, cu noi precizări pe acest subiect
Ion Iliescu (Epoch Times România)
Loredana Diacu
27.04.2015

După ce a stârnit valuri de reacţii cu declaraţiile sale despre autorizarea unui centru special SUA pe teritoriul românesc, fostul preşedinte Ion Iliescu revine, luni, cu noi precizări pe acest subiect:

"Sunt neplăcut surprins de modul în care se reflectă şi mai ales se comentează afirmaţiile pe care le-am făcut într-un interviu acordat publicaţiei germane „Der Spiegel”, scrie Iliescu pe blogul său, adăugând că nu a confirmat în niciun fel existenţa vreunei închisori SUA pe teritoriul României:

"Vreau să fiu cât se poate de clar: nu am confirmat în niciun fel existenţa unei închisori ilegale a CIA pe teritoriul României, închisoare în care s-ar fi aplicat tehnici ilegale de interogare, cum ar fi tortura. Am precizat la fel de clar că, dacă aş fi ştiut ce destinaţie are facilitatea solicitată de partea americană, aş fi luat, cu siguranţă, o altă decizie.", mai adăuga Iliescu.

Fostul preşedinte critică interpretarea gestului sau de a aproba un centru CIA pe teritoriul românesc drept o formă de a ”mitui” partea americană, pentru că România să fie primită în NATO subliniind că aprobarea pentru respectivul centru CIA a fost dată, din câte ştie el, DUPĂ ce la Praga, la summitul NATO, în noiembrie 2002, s-a luat decizia admiterii României în NATO.

"Admiterea în NATO este rezultatul firesc al reformelor politice şi militare operate după 1989, şi a avut un şir de costuri, pe care le-am acceptat, pentru că beneficiile apartenenţei noastre la NATO întrec cu mult costurile. Iar acum vedem cu adevărat că atunci am făcut o alegere corectă, care ne asigură securitatea, într-un context internaţional complicat şi extrem de periculos.", declara Iliescu.

Ion Iliescu mai adaugă că în ultimii 15 ani cooperarea pe multiple planuri între Bucureşti şi Washington s-a accentuat şi consolidat, însă totul are un cost care trebuie asumat:

"Cooperarea pe multiple planuri între Bucureşti şi Washington s-a accentuat şi consolidat în ultimii 15 ani, lucru recunoscut-şi continuat-de preşedinţii şi guvernele care s-au succedat de atunci la conducerea României. Ne-am asumat nişte angajamente, care nu sunt nici ale mele, nici ale lui Traian Băsescu sau ale noului preşedinte, Klaus Iohannis. Sunt ale României, sunt în logica servirii intereselor României. Revin şi spun: pentru toate există un cost. SUA şi-au asumat lupta împotriva terorismului. Această luptă a avut şi are nişte costuri, umane şi materiale. Costuri pe care le-am cunoscut şi noi, în angajamentul nostru în Irak şi Afganistan. Nu trebuia să ni le asumăm? Nu trebuia să respectăm regulile stabilite prin tratatele la care suntem parte?", mai adaugă fostul preşedinte.

În contextul în care, după declaraţiile lui Iliescu, Preşedintele Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), Anne Brasseur, a opinat că ţine de procurorii români să efectueze o investigaţie serioasă asupra faptelor şi să-i tragă la răspundere pe cei care au comis infracţiuni în acest context, fostul preşedinte precizează în postare sa pe blog, că dacă în facilităţile CIA din România, din acei ani, s-au petrecut încălcări ale regulilor, este datoria părţii americane să spună acest lucru, şi să procedeze în consecinţă.

"România nu poate să nu-şi asume faptul că a acceptat o cerere a CIA. Dar de aici până a spune că ştiam ce se întâmplă acolo, că ştiam despre eventualele acte de tortură şi de cruzime, este drum lung. Eu refuz să merg pe acest drum.", declară fostul preşedinte.

Acuzat inclusiv de fostul şef SRI că s-a lansat în declaraţii hazardante, Iliescu declară că ceea ce face jocul adversarilor României nu sunt declaraţiile sale ci mai degrabă tratarea conflictuală a tuturor subiectelor

"Oricât ar părea de ciudat celor care cred că au mai găsit un motiv de răfuială cu Ion Iliescu, afirmaţiile mele sunt o dovadă că România are tăria de a-şi asuma responsabilităţile care îi revin, şi în bine, şi în mai puţin bine. Am învăţat, sper, cu toţii, lecţia acestei întâmplări, şi de acum înainte vom acţiona în consecinţă. Sper că vom învăţa şi să vorbim aceeaşi limbă, când este vorba despre România şi despre interesele ei. Şi dacă ceva face jocul adversarilor României, acel ceva este suma dezbinărilor noastre, abordărilor politicianiste, tratarea conflictuală a tuturor subiectelor.", afirma Iliescu.

Reamintim că fostul preşedinte a declarat, într-un interviu acordat Der Spiegel, că a aprobat, în perioada 2002-2003, o solicitare venită din partea Statelor Unite privind înfiinţarea unui centru al CIA pe teritoriul României. Iliescu a mai susţinut că nu ştia că este vorba despre o unitate de detenţie pentru că detaliile operaţiunii au fost lăsate în grija fostului şef al Administraţiei Prezidenţiale de la acea vreme, Ioan Talpeş.

Declaraţiile lui Iliescu, ale cărui filiaţii pro-ruse sunt de notorietate, au stârnit un uriaş scandal, inclusiv fostul coleg de partid al acestuia, Sebastian Ghiţă, personaj bine conectat cu SRI, acuzându-l de "poziţionare anti-românească", folositoare intereselor Rusiei.

"Nu ştiu cui foloseşte poziţionarea antiromânească a fostului preşedinte Iliescu. Este evident că Rusia are un plan de destabilizare a ţarilor din jurul Ucrainei. Nu-l suspectez pe Iliescu de naivitate. Cred că greşeşte flagrant într-un moment nepotrivit. Consecinţele unor astfel de declaraţii pot fi deosebit de grave. Românii din ţara dar şi cetăţenii români care trăiesc în afara ţării pot suferi din cauza acestei declaraţii ce poate să nască interpretări", a declarat Sebastian Ghiţă, citat de Stiripesurse.ro.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor