Băsescu despre dosarele Revoluţiei şi Mineriadei: Procurorii generali nu au avut resursele morale să spună "nu este adevărat"

Fostul preşedinte Traian Băsescu i-a criticat vineri, prin intermediul unei postări pe Facebook, atât pe propagandiştii care-l acuză că a blocat dosarul revoluţie cât şi pe procurorii generali care s-au succedat în funcţie de-a lungul celor mandatelor sale, reproşându-le acestora că nu au avut "resurse morale" să spună adevărul
Loredana Diacu
13.03.2015

alte articole

Traian Băsescu, 31 ianuarie 2014 (Sean Gallup / Getty Images)
Loredana Diacu
13.03.2015

Fostul preşedinte Traian Băsescu i-a criticat vineri, prin intermediul unei postări pe Facebook, atât pe propagandiştii care-l acuză că a blocat dosarul Revoluţiei şi Mineriadei cât şi pe procurorii generali care s-au succedat în funcţie de-a lungul mandatelor sale, reproşându-le acestora că nu au avut "resurse morale" să spună că Băsescu nu le-a cerut niciodată să închidă dosarele:

"După decizia ÎCCJ de redeschidere a dosarului 13-15 iunie '90 o armată de propagandişti s-a repezit la televiziuni, radiouri şi în mediul virtual să acuze că eu am blocat şi dosarul revoluţiei şi dosarul mineriadei din 13-15 iunie.

În cei 10 ani de mandat au fost trei procurori generali: Ilie Botoş (nu l-am numit eu), Laura Codruţa Kovesi şi Tiberiu Niţu. Nici unul dintre ei nu a găsit resursele morale să spună, "nu este adevărat, preşedintele Băsescu nu ne-a cerut niciodată să închidem dosarele, aceasta a fost o decizie a procurorului X cu următoarea motivaţie.....". Altfel oameni extrem de sensibili care la orice cuvânt rostit în spaţiul public cer CSM să le apere reputaţia.", scrie fostul şef al statului pe contul său de Facebook.

În finalul postării, fostul şef al statului concluzionează că "orice eforturi ar face, şi cu adevărat le face, justiţia nu va fi pe deplin credibilă până cînd nu va da o soluţie celor două dosare."

Reamintim că Traian Băsescu a postat recent pe contul său de Facebook, o scurtă înregistrare care surprinde o conversaţie purtată în septembrie 2009 cu Procurorul General de la acea vreme, Laura Codruţa Kovesi, în care îi cerea acesteia pe un ton răspicat să continue ancheta în cazul dosarelor Revoluţiei şi Mineriadei din 13-15 iunie 1990 şi să se dea o soluţie.

La scurtă vreme după postarea acestei înregistrări, preşedintele Băsescu a fost acuzat, pe de o parte, ca şi-a permis "să o bată la palmă" pe Kovesi pentru a da o soluţie în aceste dosare şi, pe de altă parte, pentru faptul că a propus-o pe Kovesi pentru un al doilea mandat de procuror, în condiţiile în care în 2007 l-ar fi scos de sub urmărire penală pe Iliescu în dosarul mineriadei, printr-o rezoluţie care infirmă urmărirea penală începută pe 19 iunie 2007 de către generalul Dan Voinea.

"A spus că va acţiona cu celeritate, a fost lucrul care m-a determinat să o propun apoi pentru un nou mandat. Dar Kovesi nu e o excepţie, nici Botoş nu a făcut lumină, nici Niţu", a răspuns joi, Traian Băsescu, acestor acuzaţii, la sediul PMP.

Fostul preşedinte a mai adăugat că în spatele procurorilor generali există "ceva" care blochează dosarul Revoluţiei: "Niţu mi-a promis înainte să îi semnez decretul că se va ocupa de cele două dosare în termen de un an. Cazanciuc a zis că un an e rezonabil. Vara trecută, l-am sunat să îl întreb în ce stadiu suntem. Nu era gata. Cu câteva zile înainte să îmi termin mandatul, l-am întrebat şi a zis că nu e gata. Oricât ar fi de binevoitori procurorii generali, există ceva în spatele lor care blochează acest dosar."

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor