Declaraţiile lui Ion Iliescu pe tema centrelor CIA stârnesc reacţii la nivel european
alte articole
Preşedintele Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), Anne Brasseur, a salutat afirmaţia fostului preşedinte Ion Iliescu, care a declarat recent, într-un interviu acordat publicaţiei germane Spiegel, că în perioada 2002-2003, a aprobat o solicitare venită din partea Statelor Unite privind înfiinţarea unui centru al CIA pe teritoriul României, relatează Mediafax.
"Într-un interviu recent pentru Der Spiegel, fostul preşedinte român Ion Iliescu a recunoscut că ştia despre un centru CIA în România, deşi neagă că ştia ce se întâmpla acolo", a afirmat Anne Brasseur, preşedintele APCE, potrivit unui comunicat publicat vineri seara pe site-ul organizaţiei.
Anne Brasseur reaminteşte în comunicatul său că, în 2006 şi 2007, raportorul Adunării privind zborurile şi închisorile secrete ale CIA, Dick Marty, a acuzat România că a găzduit, alături de Polonia, centre secrete de detenţie folosite pentru torturarea suspecţilor în cadrul aşa-zisului război împotriva terorismului şi opinează că, în lumina declaraţiilor lui Ion Iliescu, ţine de procurorii români să efectueze o investigaţie serioasă asupra faptelor şi să-i tragă la răspundere pe cei care au comis infracţiuni în acest context.
Reamintim că, într-un interviu acordat Der Spiegel, fostul preşedinte Ion Iliescu, a declarat că în perioada 2002-2003 a aprobat o solicitare venită din partea Statelor Unite privind înfiinţarea unui centru al CIA pe teritoriul României, însă susţine că nu ştia că este vorba despre o unitate de detenţie pentru că detaliile operaţiunii au fost lăsate în grija fostului şef al Administraţiei Prezidenţiale de la acea vreme, Ioan Talpeş.
"Aliaţii americani ne-au cerut să oferim o locaţie. Era vorba despre un gest de bunăvoinţă în perioada dinaintea aderării noastre la NATO. Noi nu ne-am amestecat în activităţile lor de acolo", a declarat Ion Iliescu, care pretinde că nu ştia că "locaţia" respectivă va fi utilizată pe post de centru special pentru detenţie, potrivit Mediafax.
Afirmaţiile lui Ion Iliescu, despre care mai tânărul său (fost) coleg de partid, Sebastian Ghiţă a caracterizat-o drept antiromânească şi flagrant greşită, au apărut în presa germană, potrivit evz.ro, sub titlul "Tortură în România: Fostul preşedinte Iliescu admite existenţa închisorilor CIA".
Context
Subiectul presupuselor închisori negre ale CIA a inflamat presa după ce, pe 9 decembrie 2014, Senatul american a prezentat versiunea publică a raportului privind tehnicile de interogare utilizate de CIA, din care reieşea că Agenţia Centrală de Informaţii din SUA a utilizat metode "brutale", de multe ori "ineficiente", pentru interogarea suspecţilor de terorism, închişi în închisori negre de pe teritoriul unor state europene.
Ulterior, într-un amplu articol dedicat acestui subiect, Washington Post relatat că în raportul comisiei sunt menţionate închisori negre în cinci ţări - Polonia, România, Lituania, Afghanistan şi Tailanda – care erau desemnate prin culori.
Presupusa "închisoare neagră" din România figura în versiunea publică a raportului având denumirea de "detention site black (locul de detenţie negru n.r.-)", în timp ce pentru Polonia este folosită culoarea albastră, pentru Lituania violet, pentru Tailanda verde, iar pentru Afganistan, unde ar fi existat mai multe închisori, s-au folosit patru culori diferite.
În versiunea de 527 de pagini din cele aproximativ 6.700 ale documentului, se fac mai multe referiri la România, precizându-se ca CIA a decis amplasarea unor centre de detenţie în Româna şi Lituania în 2002 şi 2003. În închisoarea din România ar fi ajuns, în mai 2005, şi Abu Faraj al-Libi, considerat de CIA a treia persoană în ierarhia Al-Qaeda şi una dintre persoanele care s-ar fi implicat în atacurile de pe teritoriul american.
După publicarea raportului Senatului SUA, MAE al României e precizat, pe 16 decembrie 2014, că autorităţile române nu deţin probe referitoare la centre de detenţie ale CIA sau acţiuni de privare de libertate întreprinse de Agenţie pe teritoriul naţional, însă nu pot ignora acuzaţiile aduse şi şi-au exprimat disponibilitatea pentru elucidarea acestor afirmaţii.
Mai mult, ca urmare a raportului Senatului SUA, în februarie 2015, Parlamentul European a adoptat o rezoluţie potrivit căreia comisiile pentru Libertăţi civile, Afaceri externe şi Drepturile omului din PE vor reîncepe ancheta privind presupusele transferuri şi detenţii ilegale de prizonieri desfăşurate de CIA în statele membre UE.
În România a existat o anchetă parlamentară asupra acestei chestiuni, constituită în luna decembrie a anului 2005, după ce Human Rights Watch a făcut dezvăluiri pe acest subiect, dezvăluiri urmate în 2006 de un raport al Consiliului Europei din 2006 care confirma existenţa unui centru secret de detenţie al CIA în România, în cadrul programului Agenţiei Centrale de Informaţii de "extrădări extraordinare" vizând suspecţi de terorism.
Concluzia anchetei desfăşurate în 2006 de autorităţile române a fost că avioanele militare americane au aterizat pe aeroporturile româneşti exclusiv din motive tehnice şi că în România nu există închisori pentru deţinuţi suspecţi de terorism.
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook