Agatha Christie - "Regina misterelor"

La 12 ianuarie 2021 se împlinesc 45 de ani de la moartea scriitoarei Agatha Christie, supranumită doamna romanului poliţist.
Agatha Mary Clarissa Miller (academiaparaninfo.wordpress.com)
Simona Milea
12.01.2021

Azi omagiem 45 de ani de la despărţirea de Agatha Mary Clarissa Miller, cunoscută sub numele de Agatha Christie (născută pe 15 septembrie 1890 în Torquay, Devon, decedată în 12.01.1976 la Oxfordshire) - renumită în întreaga lume pentru romanele ei misterioase. Scriitor şi dramaturg de renume internaţional, a publicat 66 de romane poliţiste, 6 romane de dragoste şi 14 romane sub pseudonimul Mary Westmacott. A scris piese de teatru ce au avut un imens succes cunoscute în întreaga lume: „Cursa de şoareci" (1952) şi „Martori ai acuzării" care în 1957 ajunge pe marile ecrane regizat de Billy Wilder într-o minunată versiune.

Devine una dintre cele mai citite scriitoare din lume, iar a doua căsătorie a ei cu arheologul Max Mallowan îi transformă viaţa într-o adevărată aventură. Romanele sunt traduse în 103 limbi, având un succes de vânzări de neegalat şi o carieră lungă. Devine un reper în literatura mondială, iar milioanele de exemplare vândute o clasează după Shakespeare.

În adolescenţă primeşte educaţie privată şi studiază la diferite institute din Paris. În timpul Primului Război Mondial lucrează ca asistentă medicală şi publică primul ei roman The Mysterious Affair at Styles (1920) cu celebrul detectiv Hercule Poirot, apoi cu domnişoara Marple, Tommy şi Tuppence Beresford.

După căsătoria cu Archibald Christie (1914) ce durează 14 ani, divorţează în 1928, se cufundă într-o depresie, din care îşi revine în 1930, când se căsătoreşte cu arheologul Max Mallowan, pe care-l va însoţi în toate călătoriile sale. Irak şi Siria - unde a petrecut perioade destul de lungi - au marcat o mare sursă de inspiraţie pentru multe dintre romanele ei cum ar fi: „Murder în Mesopotamia" (1930), „Death on the Nile" (1936) şi „Appointment with Death" (1938).

Agatha Christie a avut admiratori şi inamici printre scriitori şi critici. A fost acuzată de exaltare patriotică a superiorităţii britanice şi conservatorism, recunoscându-i-se în acelaşi timp puterea ei de a înfăţişa mediile rurale şi urbane din prima jumătate a secolului al XX-lea, fluiditatea dialogurilor, motivaţiile psihologice ale ucigaşilor, cât şi unda de îndoială ce o avea cu privire la natura umană, ea afirmând că „oricine poate fi un criminal, chiar şi cea mai blândă doamnă dintr-o grădină de trandafiri din Kent".

O parte dintre romane au fost adaptate pentru cinematografie, iar altele pentru teatru chiar de autoare: „Murder on the Orient- Expres" (1934), „Death on the Nil" (1937) şi „Ten Little Blacks" (1939).

După 1950 scrie mai rar dedicându-se mai mult producţiilor teatrale. Cel mai mare succes teatral îl are cu piesa „Cursa de şoareci" (1952), care a sărbătorit 30 de ani de spectacole în 1982 la West End St. Martin Theater, ajungând la 12.483 de spectacole. Piesa numai la Londra a avut 5 milioane se spectatori, după care a fost prezentată în mai multe oraşe britanice şi în 41 de ţări.

A primit numeroase titluri şi premii cum ar fi: în 1950 fost membru al Societăţii Regale de Literatură, „Mare Maestru" al Asociaţiei Scriitorilor de Mister, cinci ani mai târziu, în 1956, „Comandant al Ordinului Imperiului Britanic, iar în 1961 devine doctor onorific al Universităţii din Exeter, iar în 1971 Regina Elisabeta a-II-a i-a dat onorabilul titlul de Dame Commander.

Din 1971, începe să i se deterioireze sănătatea şi ultima apariţie este la premiera filmului Murder on the Orient Express cu Albert Finney în rol principal. În ultimul roman „Cortina" (1974), celebrul personajul Hercule Poirot îşi încheie cariera fictivă de aproape 60 de ani.

Agatha Christie moare din cauze naturale pe 12 ianuarie 1976, la 85 de ani, la reşedinţa Winterbrook House din Wallingford, Oxfordshire, fiind înmormântată la cimitirul Santa Maria din Cholsey. Soţul ei moare doi ani mai târziu, iar fiica ei Rosalind Margaret Hicks moare în 28 octombrie 2004. Nepotul ei, Mathew Prichard, născut în 1943, a moştenit drepturile de autor, fiind în prezent preşedinte la Agatha Christie Limited.

În 2013 romanul „Murder of Roger Ackroyd" a fost votat ca cel mai bun roman poliţist al tuturor timpurilor de către 600 de scriitori de la Association of Crime Writers, fiind tradus în peste 103 limbi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor