Misterul dispariţiei celui mai scump tablou din lume: “Salvator Mundi” de Leonardo da Vinci

Cel mai scump tablou, achiziţionat cu suma de 450 milioane de dolari, atribuit lui Leonardo da Vinci, trebuia să fie expus la Louvre Abu Dhabi în septembrie anul trecut, dar se pare că a dispărut în neant.
"Salvator Mundi" di Leonardo da Vinci (Christie's New York)
Mioara Stoica
03.04.2019

“Salvator Mundi”, pictura vândută de Christie's New York, pentru suma exorbitantă de 450 de milioane de dolari în noiembrie 2017, a dispărut în neant. Nimeni nu ştie unde este.

 (Christie's New York)
(Christie's New York)

În septembrie 2018 trebuia să fie expusă într-o expoziţie la Louvre Abu Dhabi, dar acest lucru nu s-a întâmplat şi se pare că nici nu se va întâmpla, deoarece a fost amânată până la o dată ce urmează să fie stabilită. Toamna viitoare pictura ar fi trebuit să fie expusă şi la Paris într-o expoziţie importantă pentru celebrarea a 500 de ani de la moartea lui Leonardo da Vinci. Însă îngrijorarea că lucrarea ar putea să nu apară până atunci, începe să ia amploare.

Problema dispariţiei picturii a fost recent readusă în prim plan de New York Times, care, după o investigaţie între New York, Paris, Elveţia şi Emiratele Unite a concluzionat că în prezent este un mister unde se află cea mai scumpă pictură din lume.

Chiar şi directorul de la Louvre Abu Dhabi, Manuel Rabate, contactat de publicaţia italiană Corriere della Sera, la întrebarea unde este “Salvator Mundi”, a răspuns cu eleganţă: "Nu este al nostru, decizia de a-l expune nu este a noastră".

Criticul de artă italian Vittorio Sgarbi, care şi-a exprimat din nou îndoiala cu privire la autorul lucrării, a intervenit explicând publicaţiei TPI: "De la dispariţia picturii, îmi dau seama că nu este în stare bună. Deci, există două ipoteze: fie Leonardo l-a pictat cu reticenţă, lăsându-l aproape neterminat; fie în aceste condiţii planează îndoiala, care a devenit deja un mister astăzi: este posibil să nu fi ieşit din mâna lui Leonardo. Acum, că ar trebui expus alături de Mona Lisa în Louvre din Paris sau Abu Dhabi, opera dispare - a adăugat criticul. Dispariţia lui mă determină să cred că cineva a răspândit incertitudinea că nu este opera lui Leonardo. Totuşi, toate acestea sunt observaţii fără nicio dovadă".

În momentul de faţă se pare că întrebarea unde se află “Salvator Mundi” rămâne în mod inevitabil fără răspuns. Urmează să aşteptăm evoluţiile ulterioare, care pot face lumină în ceea ce priveşte acest mister inexplicabil.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor