Afacere agricolă cu arnică

Afacere agricolă cu arnică (Wikipedia)
A. D.
13.10.2015

Deşi puţin cunoscută şi folosită de români, arnica este o plantă medicinală foarte apreciată de străini, aşa că o afacere agricolă cu această plantă ar putea o fi o nişă în care concurenţa este încă destul de mică. Arnica este o plantă cu flori galbene, folosită ca ingredient pentru creme ce regenerează pielea şi încetineşte îmbătrânirea. Planta este cunoscută mai ales pentru capacitatea de a reface musculatura intens solicitată. Însă principiile sale active multiple o recomandă în diferite alte probleme: circulatorii, articulare şi infecţioase. Arnica este una dintre puţinele plante ale cărei principii active, în special cele care îi conferă proprietăţi antiinflamatoare sunt recunoscute de Organizaţia Mondială a Sănătăţii. De altfel, aceasta este calitatea pe baza căreia se foloseşte în variate probleme de sănătate care implică şi un proces inflamator. Alţi compuşi activi notabili din compoziţia plantei sunt carotenoizii, flavonoidele (ambii cu acţiune antioxidantă) şi o serie de uleiuri volatile. Preparatele pe bază de arnică se pot utiliza atât extern, local, cât şi intern (doar sub stricta supraveghere a unui fitoterapeut).

Planta creşte natural în Munţii Apuseni, iar singura ţară europeană în care se mai găseşte în cantităţi mari este Spania. În rest, culegerea ei este interzisă. Prezenţa ei în Munţii Apuseni a fost sesizată de un biolog farmaceut, Barbara Michler, care fusese cu câţiva ani înainte în zonă şi a rămas extaziată când a văzut poieni întregi pline-ochi cu arnică. Aici sunt cele mai întinse pajişti din România unde creşte această plantă. De atunci, exportul cu această plantă a crescut.

Afacere agricolă cu arnică. Costuri

Afacerea cu arnică se pretează celor care locuiesc în zona montană, fiind o plantă specifică acestor zone. Arnica poate fi cultivată atât în scop decorativ sau pentru mirosul său plăcut, cât şi pentru conţinutul de ulei volatil şi substanţe active medicamentos. Preparatele de arnică se folosesc în special extern, sub formă de tinctură, gargară, ulei sau unguent, pentru proprietăţile lor cicatrizante, antiseptice şi emoliente. Ceaiul de arnică şi tinctura diluată pot fi de folos şi în ateroscleroză, spasme arteriale şi insomnii, dar doar sub avizul medicului, fiind periculoase în doze mari.

Punerea în practică a unei idei de afaceri este un proces laborios de culegere a informaţiilor necesare, pentru a cunoaşte din vreme ce învestiţii de timp, echipamente şi resurse băneşti şi umane sunt necesare. Cei care se hotărăsc să investească într-o afacere agricolă cu arnică trebuie să ia în considerare toţi aceşti factori, mai ales că obiectivul lor este de a obţine profit.

Cultura de arnică presupune posesia unui petec de pământ (suficient 1 ha pentru început) care trebuie pregătit, conform cerinţelor specifice fiecărei culturi în parte. Aveţi nevoie de câteva mijloace fixe a căror valoare de achiziţie intră în suma prevăzută iniţial pentru startul afacerii. Tot aici mai intră şi cheltuielile de aprovizionare cu seminţe necesare primei culturi. Una peste alta, suma iniţială pentru demararea afacerii se poate ridica la aproximativ 6.000 de euro.

Afacere agricolă cu arnică. Cultura de arnică

Arnica preferă solul nisipos, bogat în humus, fertil şi cu o umiditate crescută. Humusul şi substanţele hrănitoare sunt importante şi trebuie suplinite dacă nu există în sol. Cultura poate fi înfiinţată utilizând seminţe, răsaduri sau prin segmentarea rizomilor. Arătura de bază, adâncă de 22-25 cm, trebuie să fie cât mai uniformă. Se execută cu utilaje clasice pentru grădină.

Seminţele se implantează la o adâncime de 1,5-2 cm şi se lasă 25 de centimetri între plante şi 60 de cm între rânduri. Perioada ideală de semănat este la începutul iernii. Dacă se sădeşte în interior, răsadurile vor fi transplantate în grădină primăvara, când planta are minim două perechi de frunze. Pentru înmulţirea prin rizomi, recoltaţi rizomii plantelor de 3-4 ani, iar fiecare segment utilizat trebuie să aibă 1-2 muguri. Planta va fi mutată în locul definitiv toamna târziu sau la începutul primăverii.

Arnica necesită udare în perioadele secetoase şi terenul trebuie să fie menţinut curat de buruieni. În toate cazurile, indiferent de modalitatea de plantare, culturile vor fi întreţinute prin praşile manuale sau mecanice ori de câte ori este nevoie.

Afacere agricolă cu arnică. Recoltare şi depozitare

Florile se recoltează în iunie-iulie, înainte de a se ofili. . Florile nu trebuie culese atunci cînd sunt umede, ci numai dacă sunt zvântate. Pentru a-şi păstra proprietăţile, florile trebuie adunate numai în saci de tifon. O arnică are trei flori, dar numai două se pot culege, tocmai pentru a lăsa planta să îşi continue dezvoltarea. Se culeg numai florile tinere şi deschise.

Se usucă apoi în strat subţire, care trebuie întors periodic, într-o încăpere uscată şi întunecoasă. Inflorescenţele se pot depozita într-un loc răcoros şi ferit de umezeală, în săculeţi textili sau pungi de hârtie.

Afacere agricolă cu arnică. Preţ de 30 de euro pe kilogram la export

Cei din zona apuseni, unde arnica creşte în mod natural, culeg planta şi o duc într-o zonă de colectare, unde sunt uscate. Este recomandabil şi pentru cei care o cultivă să facă la fel, având astfel contact direct pe partea de export. În urma procesului umiditatea scade, astfel că din plantele aduse greutatea finală ajunge abia la o cincime din cantitate. Anual, mai bine de o tonă ia calea exportului numai în Gârda de Sus. Preţul pe care îl primesc moţii este de 8 lei pe kilogram, dar ajunge la 30 de euro în Germania.

Plantele pot fi vândute însă nu doar la export, ci şi intern, producătorilor de cosmetice şi produse farmaceutice. Uneori micii producători plătesc mai bine decât firmele mari, care cumpără în cantităţi industriale.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor