Tratamente naturiste cu frunze de nuc

Tratamente naturiste cu frunze de nuc
Tratamente naturiste cu frunze de nuc (Facebook)

Nucul este o adevărată farmacie naturală, în scop terapeutic putându-se utiliza aproape totul: frunzele, fructele, cojile verzi care cad toamna îndată ce fructele s-au copt. Frunzele de nuc îşi dovedesc şi ele eficienţa în combaterea unor afecţiuni, ajută la încetinirea îmbătrânirii celulare, iar extern se folosesc în dermatoze şi contra căderii părului.

Pentru ca proprietăţile lor benefice să fie resimţite la cel mai înalt nivel, frunzele de nuc se culeg tinere, la începutul verii, fără codiţă. Ulterior, trebuie puse la uscat într-un spaţiu răcoros şi bine ventilat. Când frunzele de nuc devin friabile, pot fi adunate şi depozitate în săculeţi de pânză ori de hârtie pentru utilizări ulterioare. Cele mai importante substanţe cu acţiune terapeutică din frunzele de nuc sunt flavonoidele şi taninurile. Dar ele sunt, de asemenea, bogate în cupru, iod, zinc, vitamina C, acid cafeic, vitamina B5, uleiuri volatile.

Tratamente naturiste cu frunze de nuc. Pentru sănătatea digestivă

Infuzia de frunze de nuc are o influenţă pozitivă asupra sistemului digestiv, contribuind la îmbunătăţirea digestiei, dar şi la tratarea unei palete largi de afecţiuni.

Infuzia se obţine adăugând o linguriţă de frunze la 250 ml apă clocotită. Acoperiţi cana şi lăsaţi la infuzat timp de 10 minute. Se recomandă consumul a 2-3 căni de infuzie de frunze de nuc pe zi.

Ceaiul poate fi folosit ca adjuvant în tratamentul enteritei, gastritei şi inflamaţiilor intestinale, acţionând şi ca un antidiareic eficient.

Tratamente naturiste cu frunze de nuc. În bolile de piele

În tratamentul dermatozelor, furunculozelor, ulcerului varicos, pruritului, acneei juvenile, cele mai recomandate sunt comprese cu decoct concentrat.

Pentru persoanele cu ten gras pot fi de mare ajutor frunzele de nuc. Decoctul din frunze de nuc reglează producţia de sebum, calmează iritaţiile şi roşeaţa. Se adaugă 4 linguri de frunze uscate de nuc la 250 ml de apă clocotită şi se lasă la infuzat 10 minute. Soluţia se lasă la răcit şi se aplică pe ten.

Băile generale cu frunze de nuc se fac pentru tratarea bolilor de piele, eczeme, urticarie, răni purulente, furuncule. Paralel, se bea zilnic, măcar o cană de ceai de frunze uscate. Apa din cadă nu trebuie să treacă de mijloc, când se stă şezut în cadă, şi să nu dureze mai mult de 15 minute.

Frunzele de nuc au şi proprietăţi cicatrizante foarte bune şi dispun de o puternică acţiune antioxidantă ce luptă împotriva îmbătrânirii celulare. De asemenea, decoctul de frunze de nuc poate fi folosit pentru a trata arsurile solare.

Tratamente naturiste cu frunze de nuc. În diabet zaharat

Frunzele tinere ale nucului, preparate sub formă de infuzie dintr-o linguriţă de frunze uscate şi 200 ml apă clocotită, tratează cu succes diabetul zaharat. Această infuzie mai este benefică şi pentru diminuarea glicemiei, dar şi atunci când ficatul prezintă diverse afecţiuni precum icterul.

Tratamente naturiste cu frunze de nuc. Calmarea durerilor de gât

Cu o infuzie mai concentrată, două linguriţe de plantă la o cană de apă clocotită, se poate face gargară împotriva durerilor de gât sau clătiri ale gurii în caz de gingivită, parodontoză, răni rămase după extragerea măselelor.

Tratamente naturiste cu frunze de nuc. În dureri reumatice şi varice

Frunzele de nuc verzi puse la macerat în petrol lampant, constituie un unguent bun în tratarea durerilor reumatice. La fel şi cele amestecate cu alcool de 60 de grade şi aplicate pe locurile dureroase, aproximativ 20 de minute.

Datorită efectelor venotonice şi vasoconstrictoare, cura cu preparate din frunze de nuc este indicată în cazul varicelor, tulburărilor circulatorii şi picioarelor umflate. În acest scop se prepară infuzii (o lingură de plante uscate la o cană cu apă clocotită) sau macerate la rece (frunzele se lasă la macerat câteva ore, 25 grame de frunze la un litru de apă, se consumă două ceşti pe zi).

Tratamente naturiste cu frunze de nuc. Pentru sănătatea părului

O alternativă des utilizată de reprezentantele sexului frumos împotriva căderii părului este infuzia cu frunze de nuc. Datorită substanţelor active pe care le conţin (uleiul volatil, vitamina C, minerale, iuglonă, tirozină), acestea regenerează părul şi îl ajută să devină mai bogat şi mai sănătos. Infuzia poate fi folosită şi pentru a căpăta o nuanţă arămie şi strălucitoare a părului. Infuzia se pregăteşte din 500 g frunze la 1-2 litri de apă, se adaugă în apa de baie sau se foloseşte pentru clătirea părului.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.