Adrian Severin: "Invitarea la ceremonia de la Atheneu îmi oferă măcar o mică reparaţie morală"

Adrian Severin (Epoch Times România)
Ana Ion
14.01.2019

Adrian Severin, fost europarlamentar condamnat pentru corupţie, revine cu noi atacuri la adresa celor ce au criticat prezenţa sa la ceremonia oficială de preluare a preşedinţiei UE de la Ateneu, ceremonie unde, reamintim, Severin a fost aşezat de Guvern alături de liderii europeni şi de preşedintele Iohannis.

Nemulţumit că acest lucru a stârnit oroare şi indignare printre o parte dintre români cărora li s-a părut de neconceput să pui un condamnat la închisoare alături de preşedinţii celor mai importante foruri europene, Severin le dă, prin intermediul unui articol publicat de DCNews, replici acide criticilor săi.

"Au fost invitaţi (la ceremonie n.r.) foştii şefi de state, foştii prim miniştri, foştii miniştri de externe etc care au condus destinele ţării pe drumul european către integrarea în UE. Pe ce criterii ar fi trebuit excluşi din sală când ei nu pot fi excluşi din istorie? (...)

Deocamdată eu sunt singurul român al cărui nume este pomenit în volumul oficial al documentelor Convenţiei pentru viitorul Europei, for care a produs substanţa actualului Tratat al UE, pentru propunerile făcute şi incluse în documentul final. Regulile după care se conduc sau trebuie să se conducă demnitarii europeni veniţi la Bucureşti în aceste zile includ şi contribuţia mea. Memorialistica europeană le menţionează de asemenea, sub semnătura unor autori de prestigiu ca Alain Lamassoure sau Pervanche Bereş. Ele reprezintă contribuţia românească autentificată la dezvoltarea dreptului european. Alături de aportul românesc original la construcţia dreptului internaţional al lui Nicolae Titulescu (şi el împins în dizgraţie la timpul său) şi al pe nedrept uitatului Vespasian Pella. (Nu suntem mulţi.) Cine vrea să mă scoată pe mine din Atheneul român, trebuie să scoată şi acest fapt din memoria Europei. De ce am face-o? Pentru a da urmări neprevăzute de vreo lege unei farse jurnalistice dublate de o farsă judiciară? Asta ne-o dorim? (...)

Tot eu sunt românul care, după Nicolae Titulescu şi Corneliu Mănescu, a fost ales cu titlu personal în fruntea unei organizaţii internaţionale de prim rang – Adunarea Parlamentară a OSCE. Au observat-o distinşi oameni de cultură precum profesorii Dinu Giurescu, Mircea Maliţa sau Dan Hăulică. Nu şi de culturnicul paukerist Mihai Şora care şi-a ales să protesteze, vorba lui Adrian Năstase, sub podoabele calului de bronz al lui Carol I din faţa Atheneului. (...)

CCR a stabilit recent că toate deciziile completelor de cinci judecători ale ÎCCJ, pronunţate în anii 2014-2018, sunt absolut nule. În prezent se caută o cale pentru ca toate victimele acestor decizii să beneficieze de consecinţele juridice ale anulării lor. Eu însumi mă găsesc în această situaţie. Invitarea la ceremonia de la Atheneul român nu rezolvă problema, dar oferă măcar o mică reparaţie morală", scrie Severin.

Nu în ultimul rând, fostul europarlamentar îi atacă şi pe românii care au ieşit la mitingul "Vrem în Europa, nu în dictatura", organizat lângă Ateneu.

"Spre a dovedi justeţea demersului, protestatarii s-au repezit asupra prezenţei în incinta Atheneului a „oamenilor politici înjosiţi de o justiţie primitivă", la care se referea ambasadorul Lupeş. Persoana mea a făcut ţinta acestor atacuri cu o predilecţie şi o virulenţă dusă până la accente tipic fasciste, care au şocat chiar şi pe cei mai îngătuitori cu asemenea ieşiri", scrie Severin.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor