Cotidianul Poporului din China vizat de investigaţiile anti-corupţie

Un ofiţer de poliţie stă de pază în faţa Marii Sălii a Poporului în Beijing, China.
Un ofiţer de poliţie stă de pază în faţa Marii Sălii a Poporului în Beijing, China. (Feng Li / Getty Images)

La mijlocul anului, televiziunea de stat China Central (CCTV) a fost supusă unei investigaţii anti-corupţie pe scară largă. Acum a venit rândul purtătorului de cuvânt al Partidului Comunist Chinez, Cotidianul Poporului, să ajungă ţinta inspecţiilor. Cele două verificări par să-l vizeze pe membrul Biroului Politic al Comitetului Permanent Liu Yunshan, care conduce mass media şi propaganda în China.

Departamentul anti-corupţie al Chinei, Comisia Centrală pentru Disciplină şi Inspecţie (CCDI), a dat un comunicat pe 5 octombrie conform căruia este pregătită o ”inspecţie specială” la şase unităţi ale Cotidianului Poporului, incluzând trei sucursale locale şi trei ziare afiliate.

Recent a avut loc o întâlnire pentru a da explicaţii despre inspecţia care va urma, s-a precizat în comunicat. La întâlnire a fost rostit un mesaj din partea secretarului Comisiei Centrale pentru Disciplină şi Inspecţie, Wang Qishan, pentru a expune preocuparea autorităţilor centrale faţă de această anchetă.

Conţinutul pe care se va axa inspecţia include ”punerea în aplicare a politicilor Partidului şi a principiilor”, ”curăţarea guvernului”, ”ştirile plătite şi şantajul ştirilor”, ”recrutarea”, ”condiţiile personale ale conducerii” etc.

Înaintea acestei inspecţii, a avut loc o schimbare semnificativă a conducerii Cotidianului Poporului. În luna aprilie, patru directori executivi ai publicaţiei au fost înlocuiţi în numai cinci zile, inclusiv preşedintele ziarului, vicepreşedintele, editorul şef şi editorul şef adjunct.

În timpul investigaţiei din această vară care a avut loc la Televiziunea Centrală Chineză (CCTV), aproximativ 20 de membri ai staff-ului au fost luaţi de către CCDI pentru investigaţii, incluzând directorul canalului de finanţe Guo Zhenxi şi faimoasa gazdă TV Rui Chenggang. Peste 100 de persoane au fost chemate la investigaţii.

S-a anunţat recent că şeful propagandei Liu Yunshan este vizat în mai multe scandaluri de corupţie. Revista Chengming din Hong Kong a relatat în ediţia din luna octombrie că Liu şi familia sa sunt implicaţi în numeroase acte de corupţie privind mineralele din provincia sa natală Shanxi, precum şi în Mongolia Interioară, unde a ocupat funcţii înalte timp de două decenii.

Liu mai este suspectat de participarea într-un caz de mită care implica un film de dramă taiwanez cumpărat de CCTV la un preţ extrem de mare, a comunicat pe 3 octombrie Storm Media Group din Taiwan.

Raportul susţine că cei doi producători de film taiwanezi l-au mituit pe fiul lui Liu, şeful de atunci al Departamentului de Propagandă, şi pe Jia Qinglin, şeful de atunci al Conferinţei Politice Consultative a Poporului Chinez, pentru vânzarea către CCTV a 800 de episoade a dramei TV intitulate ”Amintiri de neuitat”.

Cei doi taiwanezi au cumpărat drama la un preţ de 3.000 de dolari pe episod de la Televiziunea Formosa (FTV) din Taiwan, şi apoi au vândut-o la un preţ de 6.000 de dolari pe episod către CCTV. Totuşi, potrivit rapoartelor CCTV care citează o sursă din cadrul companiei, drama a fost cumpărată la un preţ de 18.000 de dolari pentru un episod.

Este neclar unde s-a dus diferenţa de aproape 10 milioane de dolari. Raportul susţine că Liu şi Jia sunt vizaţi de investigaţie, chiar dacă autorităţile chineze nu au confirmat acest lucru.

Liu a ocupat funcţia de director al Departamentului de Propagandă al Comitetului Central al Partidului Comunist Chinez timp de 10 ani, din 2002 până în 2012, şi este încă la conducerea mass mediei de propagandă datorită poziţiei sale de preşedinte al Comisiei Centrale de Ghidare pentru Construirea unei Civilizaţii Spirituale.

Liu este un aliat apropiat al fostului lider PCC Jiang Zemin, secretarul general al partidului în perioada 1993 - 2003, care şi-a menţinut influenţa în guvern timp de 10 ani, înainte ca liderul actual Xi Jinping să vină la putere.

Campania anti-corupţie a lui Xi a decimat facţiunea lui Jiang investigând un număr mare de oficiali care au legătură cu el şi cu grupurile sale de interese, incluzând pe fostul şef al Ministerului Securităţii Publice Zhou Yongkang, cât şi pe fostul vicepreşedinte al Comisiei Centrale Militare Xu Caihou.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe