Studenţii neimpresionaţi de discursul Şefului Executiv al Hong Kong-ului

Leung Chun-ying, şeful executiv al Hong Kong-ului, a ţinut o mult aşteptată conferinţă de presă joi noaptea, exprimându-se clar că nu are nicio intenţie să demisioneze dar a menţionat că un reprezentant al biroului său, Carrie Lam, secretar şef şi numărul doi la conducere, se va întâlni cu studenţii în curând pentru a discuta despre cererile lor privind reforma politică.
Student demonstrând în Hong Kong în timpul violenţelor create de poliţia care a încercat să zbrobească mişcarea Occupy (Xaume Olleros / AFP / Getty)
Matthew Robertson
03.10.2014

Leung Chun-ying, şeful executiv al Hong Kong-ului, a ţinut o mult aşteptată conferinţă de presă joi noaptea, exprimându-se clar că nu are nicio intenţie să demisioneze, dar a menţionat că un reprezentant al biroului său, Carrie Lam, secretar şef şi numărul doi la conducere, se va întâlni cu studenţii în curând pentru a discuta despre cererile lor privind reforma politică.

Studenţii care ocupau zona Amiralitatea, din jurul birourilor guvernamentale, nu aşteptau prea multe de la liderul lor.

„Majoritatea oamenilor cred că Leung vorbeşte prostii”, a spus Christy Au, o tânără de 21 de ani, studentă la arte. „La început, situaţia a fost foarte tensionată şi au venit mulţi studenţi. Apoi s-au relaxat. Ei [conducerea] doresc să destindă lucrurile astfel încât studenţii să îşi piardă din energie.”

Unii studenţii au sperat că secretarul şef va apărea la discuţii chiar din acea noapte dar, în jurul orei 1, unii dintre ei erau frustraţi de lipsa unor acţiuni.

Chiar şi aşa, nu este clar ce ar putea face Lam pentru a satisface cererile studenţilor.

Lam a participat în 2012 la discuţiile cu publicul legate de opoziţia acestuia faţă de aşa zisa programă şcolară pentru educaţie patriotică, pe care mulţi localnici au văzut ca o încercare din partea Beijing-ului de a indoctrina copiii cu propaganda tipică Partidului Comunist Chinez.

Nu este clar dacă Leung sau Lam au un cuvânt final de spus în privinţa determinării rezultatului politic al cererilor lansate de zecile de mii de manifestanţi care continuă să apară pe străzile oraşului în fiecare noapte.

Rezidenţii din Hong Kong sunt înfuriaţi de faptul că Beijing-ul, pe baza unei decizii recent luate de Congresul Naţional al Poporului, s-a opus din nou unor alegeri complet democratice în oraşul semi-autonom şi a oferit oamenilor un fals vot universal – mult prea departe de ceea ce doresc oamenii cu adevărat.

Decizia, publicată în 31 august, susţinea că toţi cetăţenii eligibili ar putea vota în cadrul alegerilor pentru Şeful Executivului, dar candidaţii vor fi aleşi de un comitet de selecţie.

Comitetul de selecţie este format din 1.200 de oameni, comparativ cu o populaţie eligibilă pentru vot de 3,5 milioane. De asemenea, selecţia făcută de acest comitet este influenţată la rândul ei de Beijing, care doreşte să se asigure că orice persoană nedorită de Partidul Comunist Chinez va fi eliminată de pe listă.

Dar oamenii din Hong Kong îşi cer dreptul de a-şi decide proprii candidaţi şi apoi sa îl aleagă pe unul dintre ei.

„Scopul final este acela de a-l forţa pe Leung să demisioneze”, a spus Au. „Dorim o schimbare în sistem şi studenţii trebuie să fie clari asupra acestui punct.”

Carmen Lee, o liceană de 17 ani, manifestând precocitatea tipică adolescenţilor care protestează în faţa clădirilor guvernamentale în cursul nopţii, a remarcat că dacă Leung este forţat să se retragă, autorităţile centrale ar putea pur si simplu să aleagă o altă persoană în locul său.

„Atunci vom avea un nou şef executiv dar fără o democraţie reală.”

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor