Rusia testează poziţia ONU asupra Crimeei printr-o inspecţie la reactoarele nucleare

Delegaţia Rusiei la ONU a invitat Agenţia Internaţională pentru Energia Atomică (AIEA) să inspecteze două centrale nucleare pe care le controlează în Crimeea.
(photos.com)
Andrei Popescu
05.11.2014

Delegaţia Rusiei la ONU a invitat Agenţia Internaţională pentru Energia Atomică (AIEA) să inspecteze două centrale nucleare pe care le controlează în Crimeea.

Reactoarele nucleare din Crimeea sunt reactoare mici pentru cercetare şi pregătire şi sunt operate de Universitatea pentru Energia şi Industria Nucleară din Sevastopol.

Unul dintre reprezentanţii Rusiei la ONU, Alexander Pankin, a declarat că Rusia şi-a asumat responsabilitatea deplină pentru unităţile nucleare situate în noile entităţi teritoriale ale ţării.

Rusia este pregătită să ofere AIEA oportunitatea de a desfăşura o inspecţie în format complet pentru a verifica dacă materialul folosit la cele două unităţi nucleare a fost luat de acolo.

Statutul internaţional legal şi normativ al acestor reactoare a fost sub semnul întrebării după anexarea Crimeei de către Rusia în luna martie. O rezoluţie ONU adoptată la acea vreme a cerut tuturor naţiunilor şi organizaţiilor internaţionale să ia măsuri pentru a recunoaşte Crimeea doar ca teritoriu ucrainean.

De asemenea la acea vreme, Ucraina a cerut Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică să nu ia nicio măsură care ar putea duce la recunoaşterea tacită a anexării Crimeei, măsuri ca acceptarea unei invitaţii precum cea lansată acum de Rusia pentru o inspecţie.

Baza de date a AIEA pentru reactoarele de cercetare menţionează că ambele unităţi nucleare din Crimeea sunt localizate în Ucraina.

Oferta făcută inspectorilor ONU ar putea fi văzută ca o încercare a Rusiei de a determina Occidentul să-şi reducă sancţiunile – aplicate după ce Kremlinul a anexat Crimeea şi a decis să susţină rebelii separatişti pro-ruşi din estul Ucrainei. Sau ar putea face parte dintr-un nou set de provocări la adresa Occidentului, în care se regăseşte şi recenta activitate intensă a aviaţiei ruseîn spaţiul aerian european.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor