Ucraina închide graniţele financiare cu peninsula Crimeea

Rebeli pro ruşi în Doneţk
Rebeli pro ruşi în Doneţk (Alexander Khudoteply/AFP/Getty Images)

Banca Naţională a Ucrainei a interzis tranzacţiile financiare în ruble pe teritoriul ucrainean. Următoarele tranzacţii se numără printre cele interzise: creşterea contribuţiilor la conturile anterioare în ruble, acordarea de împrumuturi şi prelungirea duratei unui împrumut.

Conform acestei rezoluţii, care a intrat în vigoare miercuri, toate transferurile monetare din Ucraina către Crimeea şi înapoi vor fi tratate ca şi transferuri străine.

Rezoluţia este o dovadă a relaţiilor financiare tensionate dintre Ucraina şi Crimeea de când Rusia a anexat peninsula în luna martie.

De asemenea, rezoluţia de miercuri interzice trecerea graniţei dintre Ucraina şi Crimeea cu o sumă mai mare de 10.000 de grivne (770 USD) şi interzice rezidenţilor ucraineni să investească în proprietăţi în Crimeea.

Relaţiile dintre Rusia şi Ucraina s-au încordat şi mai mult după ce Moscova a anunţat că va recunoaşte pseudoalegerile parlamentare desfăşurate în estul Ucrainei de către separatiştii pro-ruşi aflaţi într-un conflict sângeros cu forţele guvernamentale ucrainene.