Reacţia Kievului la alegerile din regiunile ocupate de forţele pro-ruse

Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a convocat marţi Consiliul de Securitate Naţională şi Apărare al Ucrainei, reacţionând faţă de alegerile desfăşurate duminică de forţele separatiste din teritoriile estice, relatează DW.de.
P. P.
05.11.2014

alte articole

P. P.
05.11.2014

Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a convocat marţi Consiliul de Securitate Naţională şi Apărare al Ucrainei, ca reacţie la alegerile desfăşurate duminică de forţele separatiste din teritoriile estice, relatează Deutsche Welle.

Ucraina rămâne un susţinător ferm al planului de pace, le-a transmis Poroşenko şefilor săi din apărare şi securitate.

În timp ce planul de pace n-a fost total eficient, existând conflicte sporadice în apropierea oraşului Doneţk, precum şi în alte oraşe din est, preşedintele ucrainean a respins până acum o nouă campanie militară.

Dar marţi, liderul de la Kiev a cerut armatei să trimită mai mulţi soldaţi în oraşele estice Mariupol şi Harkov, pentru a respinge atacurile.

Am format câteva unităţi noi care ne vor permite să respingem posibilele atacuri în [acele regiuni] cât şi [în] nordul regiunii Lugansk şi Dnipropetrovsk, a comunicat Kievul.

Concomitent cu dezbaterile de la Kiev, şeful NATO Jens Stoltenberg a declarat de la Bruxelles, că are îndeajuns de multe dovezi care să confirme intensificarea activităţii militare ruse din apropierea Ucrainei.

”Vedem soldaţii ruşi venind mai aproape de graniţa cu Ucraina”, a declarat şeful NATO, Jens Stoltenberg.

Kievul regândeşte oferta de autonomie

Se crede că Poroşenko va discuta anularea legislaţiei care oferă încă trei ani de autonomie regiunilor ocupate estice, Doneţk şi Lugansk.

Kievul este foarte nemulţumait întrucât lideri separatişti au desfăşurat alegeri prezidenţiale şi parlamentare în acest week end – o acţiune despre care guvernul ucrainean susţine că a încălcat acordul de la Minsk. Potrivit planului de pace, semnat de Moscova, Kiev şi forţele pro-ruse, alegerile locale pot fi desfăşurate numai în conformitate cu legea ucraineană.

Uniunea Europeană: Fereastra se închide

Între timp, Alexander Zaharcenko şi Igor Plotniţki, câştigătorii aşa numitelor alegeri de duminică, au fost numiţi marţi la conducerea republicilor auto-proclamate Doneţk şi Lugansk.

Insistenţa lor de a continua să-şi manifeste autoritatea asupra regiunii a atras o reacţie fermă din partea Înaltului Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe, Federica Mogherini.

Va fi ”extrem de dificil, dacă nu imposibil”, să ne îndreptăm către un plan de pace dacă acordul actual se va prăbuşi, a precizat Mogherini.

Pe parcursul zilei, aceasta a declarat reporterilor din Bruxelles că alegerile separatiste ameninţă să închidă ”fereastra de oportunităţi” pentru menţinerea dialogului, existând posibilitatea reîntoarcerii la un conflict armat.

Statele Unite şi Uniunea Europeană au respins alegerile din estul Ucrainei, criticând Moscova că vrea să-şi extindă influenţa în regiune. Chiar dacă nu a declarat oficial că sprijină rezultatele alegerilor de duminică, Rusia susţine că nu recunoaşte legitimitatea alegerilor.

Peste 4.000 de persoane au fost ucise în estul Ucrainei de la începerea conflictului, în urmă cu şase luni, estimează ONU.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor