Iranul este de acord să livreze uraniu Rusiei ca parte a unui acord nuclear

Oficialii ruşi au declarat că, în baza unui acord nuclear, Rusia va transforma uraniul iranian în bare speciale de combustibil pentru centrala nucleară Bushehr.
Reactorul de la Bushehr, proiectat şi construit de Rusia, august 2010 (ATTA KENARE / AFP / Getty Images)
Andrei Popescu
05.11.2014

Oficialii ruşi au declarat că, în baza unui acord nuclear, Rusia va transforma uraniul iranian în bare speciale de combustibil pentru centrala nucleară Bushehr.

Astfel, Iranul ar urma să trimită 12,7 tone de uraniu în Rusia. După transformarea uraniului în barele de combustibil, va fi dificil ca Iranul să le folosească pentru a construi o bombă nucleară, asigură oficialii ruşi.

Totuşi, acest acord nu abordează cealaltă modalitate prin care Iranul ar putea obţine o armă nucleară – anume, utilizarea apei grele la centrala iraniană Arak pentru a produce plutoniu.

În ciuda acestei situaţii, un oficial american implicat în discuţii s-a declarat optimist în privinţa acordului, afirmând că, dacă această înţelegere între Iran şi Rusia va funcţiona, s-ar putea realiza lucruri chiar mai importante.

Moscova va încasa o sumă semnificativă de bani pentru îmbogăţirea uraniului iranian. De menţionat că Rusia deţine un monopol asupra Iranului prin faptul că i-a furnizat acestuiamai multe reactoare nucleare.

În condiţiile în care Rusia a fost sancţionată de UE şi SUA pentru anexarea Crimeei şi susţinerea rebelilor separatişti pro-ruşi din estul Ucrainei, transformarea Moscovei într-un factor esenţial în aparenta potolire a ambiţiilor nucleare ale Iranului îl va putea ajuta pe Vladimir Putin să încline balanţa uşor în favoarea sa.

Secretarul de stat american John Kerry se va întâlni săptămâna viitoare în Oman cu ministrul iranian de externe Mohammad Javad Zarid şi cu şefa UE pentru politică externă, Catherine Ashton, pentru a discuta despre problema nucleară a Iranului.

Unul dintre aspectele ce vor fi negociate de oficialul american este cantitatea de uraniu pe care Iranul va putea să o păstreze. Oficialii iranieni susţin că doresc mai puţine centrifuge, cu condiţia ca ele să fie maşini mai avansate, cu randament mai mare. Scopul lor este de a se asigura că volumul de uraniu pe care îl îmbogăţesc nu va fi redus ca urmare a unui acord pe termen lung cu cele şase puteri mondiale.

SUA, Franţa, Anglia şi Germania ar dori ca Iranului să i se dea voie să păstreze doar câteva mii de centrifuge, în timp ce Teheranul doreşte să păstreze şi să folosească mult mai multe centrifuge. Acum are instalate 19.000 de centrifuge, dintre care aproximativ 10.000 sunt folosite pentru a îmbogăţi uraniul.

Această adunare de nivel înalt din Oman face parte dintr-o serie de întâlniri desfăşurate înaintea exprimării termenului limită din 24 noiembrie, stabilit în vederea ajungerii la un acord între Iran şi marile puteri – un acord care se presupune că va asigura şi linişti comunitatea internaţională cu privire la natura paşnică a programului nuclear iranian.

Relaţiile Iranului cu Occidentul s-au mai detensionat puţin după ce Hassan Rouhani a fost ales anul trecut preşedinte ale ţării. El a urmărit să reducă izolarea internaţională a Iranului şi să calmeze temerile internaţionale cu privire la activităţile nucleare ale ţării sale, în schimbul ridicării sancţiunilor economice.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor