Nuland vine la Bucureşti. Întâlniri cu preşedintele Iohannis şi alţi oficiali

Permanent Representative of the North Atlantic Treaty Organization (NATO), Victoria Nuland,  (Photo credit should read MASSOUD HOSSAINI/AFP/Getty Images)
Permanent Representative of the North Atlantic Treaty Organization (NATO), Victoria Nuland,  (Photo credit should read MASSOUD HOSSAINI/AFP/Getty Images) (MASSOUD HOSSAINI / AFP / Getty Images)

Victoria Nuland, asistentul secretarului de Stat american se deplasează, marţi, la Bucureşti, pentru a participa la întâlniri cu oficiali români de rang înalt, membri ai comunităţii de afaceri şi membri ai societăţii civile, relatează Mediafax.

”Marţi, pe 13 ianuarie, Nuland se va deplasa spre Bucureşti, unde se va întâlni cu oficiali români de rang înalt, membri ai comunităţii de afaceri şi ai societăţii civile, pentru a discuta despre chestiuni bilaterale şi regionale”, informează Departamentul de Stat american.

Pe parcursul şederii la Bucureşti, adjunctul secretarului de stat ar urma să se întâlnească şi cu lideri din cadrul sistemului judiciar, notează Adevărul.

Preşedintele Klaus Iohannis se va întâlni cu Nuland la Cotroceni, pentru a discuta subiecte ce ţin de Justiţie şi de securitate naţională.

„O pondere importantă în vizita emisarului SUA o reprezintă preşedintele. Victoria Nuland vrea să-l cunoască personal pe Iohannis, să-l privească în ochi, să ia din nou pulsul României. Cu siguranţă se vor discuta chestiuni ce ţin de Justiţie, dar nu vă gândiţi că îl va trage de urechi pentru declaraţiile din ultima vreme”, au spus surse pentru Adevărul.

De asemenea, oficialul american se va întâlni cu ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, care a fost delegat de premierul Victor Ponta să participe la întâlnirea cu Nuland.

Discuţiile dintre oficialii din România şi Statele Unite vor continua, miercuri, la Ambasada americană de la Bucureşti, unde sunt invitaţi şi copreşedinţii PNL Alina Gorghiu şi Cătălin Predoiu.

Însă lideri PSD, care au ales să rămână anonimi, susţin că la masa oficialilor vor mai participa şi Gabriel Oprea, în calitate de ministru de Interne, Victor Ponta însoţit de Titus Corlăţean, fost ministru de Externe, şi preşedintele PC, Daniel Constantin.

Potrivit Adevărul, pe agenda întâlnirilor Victoriei Nuland se mai află întrevederi cu ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc. Iar la ultima sosire oficială la Bucureşti, Nuland s-a întâlnit pe neanunţate cu procurorul general al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Laura Codruţa Kovesi.