"Acesta e secretul" - Crin Antonescu intervine în scandalul dintre PSD-PNL / Comparaţia cu ruperea USL-ului

Crin Antonescu, preşedinte PNL (Epoch Times România)
Andrei Pricopie
26.06.2024

Fostul şef al liberalilor, Crin Antonescu, unul dintre "părinţii" USL-ului, a intervenit în scandalul momentului dintre PSD-PNL privind data alegerilor prezidenţiale.

"Eu, cetăţeanul Antonescu, nu am înţeles care a fost motivaţia pentru care s-a discutat despre devansarea alegerilor prezidenţiale. Pentru că trebuie să existe un motiv serios. Democraţiile sănătoase, solide, serioase, păstrează tradiţii. Americanii fac de când se ştiu alegeri prezidenţiale în prima marţi din noiembrie, despre britanici nu mai vorbesc. Nu se schimbă aşa de des regulile, toate aceste ritualuri democratice, dacă vreţi, şi a devansa semnificativ alegerile prezidenţiale presupune un motiv. Eu nu am înţeles, de când a început această discuţie, care este motivul", a declarat Crin Antonescu.

Potrivit liderului liberal, asistăm la "un joc de putere între partide majore, ambele, cele mai importante din toate punctele de vedere pe scena politică românească".

"Dar cred că există o eroare de apreciere. Eu nu cred că decisiv în rezultatul alegerilor prezidenţiale va fi cum se combină aceste două partide, sau altele, ci decisiv va fi candidatul. Acesta este 'secretul'. Că nu e niciun secret. Niciun candidat nu va putea câştiga spunând doar: am în spatele meu cutare partid, sau cutare partide, am în spatele meu nu ştiu câte consilii judeţene, am în spatele meu eternii primari. Preşedintele va trebui să spună şi să convingă prin trecutul sau, prin personalitatea, proiectele şi angajamentele sale, pentru că ştim deja - asta e o certitudine şi e una bună - pentru cetăţenii români, prezidenţialele sunt alegerile cele mai importante", a precizat Crin Antonescu.

Întrebat ce este diferit între momentul dinaintea ruperii USL şi momentul extrem de tensionat de acum dintre PSD şi PNL, care nu se înţeleg pe data prezidenţialelor, fostul preşedinte liberal a replicat:

"Aproape totul. Este dificil de sintetizat, dar voi încerca. Alianţa USL la acea vreme şi tandemul oficializat o bună bucată de vreme - candidat la preşedinte şi premier - aveau o susţinere indiscutabilă, largă, de necontestat, în electorat, în societate. S-a rupt pentru că una dintre părţi - respectiv domnul Victor Ponta şi, prin forţa lucrurilor, şi PSD - au preferat alianţa cu elemente ale sistemului pe care noi îl contestam, cu elemente care jucau în plan politic din serviciile de informaţii şi din alte zone. Nu e nicio asemănare cu situaţia actuală, după părerea mea."

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor