Abbas în vizită la Washington. Trump susţine că este dedicat soluţionării conflictului din Orientul Mijlociu

Preşedintele american Trump a promis că “va face tot posibilul” pentru a instaura pacea între israelieni şi palestinieni. După întâlnirea cu liderul palestinian Abbas, Trump a precizat că s-ar putea ca pacea “să nu fie atât de dificilă precum au crezut oamenii”.
Preşedintele american Donald Trump se întâlneşte cu liderul palestinian Mahmoud Abbas în Biroul Oval al Casei Albe, 3 mai 2017, Washington, DC. (Getty Images)
Andrei Popescu
04.05.2017

După o întâlnire ce a avut loc, miercuri, în Biroul Oval al Casei Albe, cu liderul palestinian Mahmoud Abbas, preşedintele american Donald Trump a declarat reporterilor că doreşte să fie “mijlocitor, arbitru sau intermediar” între Israel şi palestinieni pentru încheierea unui acord de pace în Orientul Mijlociu.

Trump consideră că pacea va fi obţinută, dar a recunoscut că un acord “nu poate fi impus de SUA sau orice altă naţiune”.

“Este... ceva care, sincer, nu cred că este atât de dificil [de atins] precum au crezut oamenii de-a lungul anilor”, a declarat el, la începutul unui prânz cu Abbas şi mai mulţi înalţi oficiali americani şi palestinieni.

Nicio strategie nouă

Trump şi-a însărcinat administraţia să ajute la soluţionarea unui conflict ce durează de câteva decenii, lucru pe care predecesorii săi au eşuat să îl realizeze. Dar, în acelaşi timp, el nu a oferit nicio strategie nouă în privinţa modului în care ar putea fi obţinută pacea.

Au fost formulate întrebări în legătură cu decizia lui Trump de a-l desemna pe ginerele său Jared Kushner, care a ajuns la Casa Albă fără nicio o experienţă guvernamentală, să monitorizeze eforturile de pace din Orientul Mijlociu, alături de Jason Greenblatt, avocat de mult timp al lui Trump pe probleme legate de afaceri.

Abbas a discutat cu ajutorul unui interpret şi a fost la fel de pozitiv, declarând: “Avem o nouă oportunitate care ne va permite să aducem pacea”.

Dar, Abbas a adăugat că pacea cu Israelul trebuie “să se bazeze pe viziunea a două state”, să se ia în calcul graniţele trasate în 1967 şi Ierusalimul de Est să fie ales drept capitală palestiniană. În plus, el a făcut un nou apel ca Israelul să pună capăt ocupaţiei în teritoriile palestiniene.

Abbas a declarat că speră că SUA ar putea fi un partener adevărat în eforturile de încheiere a unui acord istoric.

Semnale confuze

Dar angajamentului lui Trump a fost întâmpinat cu scepticism în cercurile diplomatice, după ce în urmă cu două luni el s-a îndepărtat de îndelungata politică americană privind soluţia cu două state şi după ce a promis că va muta ambasada americană din Tel Aviv la Ierusalim, încălcând astfel politici americane de câteva decenii.

Vicepreşedintele american, Mike Pence, a declarat marţi că încă se acordă o anumită consideraţie mutării ambasadei în Ierusalim, o mişcare ce probabil va declanşa furia palestinienilor şi ar avea potenţialul de a amplifica tensiunile dintre cele două tabere.

Reuters a susţinut, miercuri, că pe agenda lui Trump este o întâlnire cu premierul israelian Benjamin Netanyahu în Ierusalim în această lună şi, posibil, convorbiri şi cu Abbas în Cisiordania. Agenţia de ştiri a precizat că oficiali americani şi israelieni au refuzat să confirme călătoria preşedintelui american.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor