Hamas recunoaşte graniţele din 1967, dar respinge statul Israel

Grupul islamist palestinian Hamas şi-a modificat Carta veche de 3 decenii, atenuându-şi oarecum tonul, dar în acelaşi timp respinge negocierile cu Israelul. Tel Aviv a acuzat Hamas că încearcă să păcălească lumea.
Khaled Meshaal, liderul exilat al Hamas.
Khaled Meshaal, liderul exilat al Hamas. (Getty Images)

Grupul islamist palestinian Hamas a dezvăluit, luni, noi politici care sprijină crearea unui stat palestinian în Cisiordania şi Fâşia Gaza în cadrul graniţelor trasate în 1967. Totuşi, grupul a refuzat să recunoască vreodată statul Israel.

Publicarea unui document de 6 pagini, care include principii generale şi politici stabilite în două dezbateri interne, a fost anunţată în Doha, Qatar, cu intenţia de a atenua tonul Cartei Hamasului şi de a obţine o legitimitate mai mare pe plan internaţional.

“Am dorit să prezentăm un document care reflectă cu adevărat ideologia şi consensul Hamas şi să îl prezentăm susţinătorilor noştri... şi comunităţii internaţionale”, a declarat Khaled Meshaal, liderul exilat al Hamas.

Abordând un ton mai calm, Hamas a renunţat pentru moment la expresii precum “distrugerea” Israelului şi a precizat că va recunoaşte un stat palestinian cuprins între graniţele trasate de războiul arabo-israelian din 1967.

“Hamas respinge orice alternativă la libertatea deplină şi completă a Palestinei, de la râu până la mare”, a mai susţinut grupul, făcând referire la râul Iordan şi Marea Mediterană.

“Totuşi, fără să ajungă la un compromis în privinţa respingerii entităţii sioniste şi fără să renunţe la vreunul dintre drepturile palestiniene, Hamas consideră că formarea unui stat palestinian suveran şi independent - cu capitala în Ierusalim - de-a lungul graniţelor stabilite în 4 iunie 1967, cu revenirea refugiaţilor şi strămutaţilor la casele lor din care au fost expulzaţi, să fie o formulă a unui consens naţional”.

Hamasul îşi va continua rezistenţa armată

Spre deosebire de Carta sa din 1988, care a făcut referire la un jihad împotriva evreilor, noul document susţine că Hamas nu se află în conflict cu evreii datorită religiei lor ci, mai degrabă, se opune “proiectului sionist”.

“Hamas nu desfăşoară o luptă împotriva evreilor din cauză că ei sunt evrei, ci desfăşoară o luptă împotriva sioniştilor care ocupă Palestina. Totuşi, sioniştii sunt cei care identifică în mod constant Iudaismul şi evreii cu propriul lor proiect de colonizare şi cu propria lor entitate ilegală”, arată documentul.

Etichetat drept o organizaţie teroristă de către Occident şi Israel, Hamas a afirmat că va continua rezistenţa armată, considerând că este dreptul său legitim. De asemenea, grupul a precizat că nu va recunoaşte Acordurile de la Oslo.

Hamas, care guvernează Fâşia Gaza, încearcă, de asemenea, să atragă suportul Egiptului şi al altor state arabe din Golf care consideră Frăţia Musulmană o organizaţie teroristă.

Oficialii Hamas au declarat că ei nu au nicio “relaţie administrativă sau organizatorică” cu Frăţia Musulmană.

Israelul şi Egiptul au impus o blocadă severă asupra Fâşiei Gaza de când Hamas şi-a alungat din zonă principalul rival, facţiunea Fatah din Cisiordania a preşedintelui palestinian Mahmoud Abbas, în 2007, la un an după ce Hamas a câştigat alegerile palestiniene.

Relaţiile dintre cele două tabere principale palestiniene rămân tensionate. Publicarea noii Carte are loc în condiţiile în care Abbas urmează a se întâlni, miercuri, cu preşedintele american Donald Trump.

Israelul nu este impresionat

Fără a fi surprins, Israelul nu s-a arătat impresionat de noul document al Hamas.

“Hamas încearcă să păcălească lumea, dar nu va reuşi”, a declarat David Keyes, purtător de cuvânt al premierului israelian Benjamin Netanyahu.

“Ei au săpat tuneluri ale terorii şi au lansat mii de rachete asupra civililor israelieni. Acesta este adevăratul Hamas”, a precizat Keyes.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe