Netanyahu anulează discuţiile cu ministrul de Externe german din cauza întâlnirii acestuia cu ONG-uri israeliene

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a anulat discuţiile cu ministrul german de Externe, aflat în vizită în Israel, după ce diplomatul a refuzat să anuleze convorbirile planificate cu două grupuri israeliene pentru drepturile omului care critică Tel Aviv-ul.
Premierul israelian Benjamin Netanyahu. (Getty Images)
Andrei Popescu
26.04.2017

Un oficial israelian, care a cerut să rămână anonim, a confirmat marţi decizia luată de premierul Netanyahu, după ce Sigmar Gabriel a decis să se întâlnească, conform programării, cu grupurile israeliene Breaking the Silence şi B’Tselem.

Ministrul german de Externe, Sigmar Gabriel, a călătorit luni seară către teritoriile ocupate pentru a promova aşa-zisa soluţie cu două state la un conflict ce durează de câteva decenii între israelieni şi palestinieni.

Marţi dimineaţă, Gabriel a declarat, pentru reţeaua germană de televiziune ZDF, că ar fi “regretabil” dacă Netanyahu va anula întâlnirea, susţinând că este un lucru normal să discute cu reprezentanţi ai societăţii civile.

“Imaginaţi-vă dacă premierul israelian ... vine în Germania şi doreşte să se întâlnească cu persoane care critică guvernul şi noi am spune că nu este posibil... Acest lucru ar fi de neconceput”, precizase el.

Liderul opoziţiei israeliene, Isaac Herzog, l-a criticat pe Netanyahu pentru ultimatum şi l-a acuzat că afectează legăturile dintre Berlin şi Tel Aviv.

“Ultimatumul lui Netanyahu la adresa ministrului german de Externe este o lovitură serioasă în ceea ce priveşte relaţiile externe ale Israelului cu cea mai mare economie a Europei”, a afirmat Herzog.

În luna februarie, Berlinul a anulat o întâlnire anuală între lideri germani şi israelieni, programată pentru luna mai, pe fondul frustrărilor tot mai mari legate de activităţile israeliene de construire a coloniilor în Cisiordania.

Tot în luna februarie, Israelul l-a convocat pe ambasadorul belgian din Tel Aviv după ce premierul belgian Charles Michel s-a întâlnit cu reprezentanţi ai grupurilor Breaking the Silence şi B’tselem.

Peste 230 de colonii israeliene au fost construite de la ocuparea de către Israel a teritoriilor palestiniene în 1967.

Comunitatea internaţională consideră coloniile israeliene ca fiind ilegale pe baza Convenţiilor de la Geneva, care interzic activităţile de construcţie pe teritoriile ocupate.

Tel Aviv a accelerat activităţile de confiscare de terenuri şi construirea de colonii în teritoriile palestiniene ocupate după ce preşedintele american Donald Trump a fost investit oficial la începutul acestui an.

În decembrie 2016, Consiliul de Securitate al ONU a adoptat Rezoluţia 2334 care a criticat coloniile israeliene ca fiind “o încălcare flagrantă a legii internaţionale”. Israelul a criticat rezoluţia şi a decis să o sfideze.

La începutul acestei luni, Tel Aviv-ul a aprobat construirea a 232 de noi unităţi de locuit în cartierele Pisgat Ze'ev şi Ramat Shlomo din Ierusalimul de Est.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor