Foşti oficiali SUA: Benjamin Netanyahu a refuzat o ofertă de pace secretă

Foşti oficiali americani, care au cerut să rămână anonimi, susţin că premierul israelian ar fi refuzat anul trecut o propunere pentru soluţionarea conflictului dintre Israel şi palestinieni.
Benjamin Netanyahu
Benjamin Netanyahu (Captură Foto)

Premierul israelian Netanyahu ar fi refuzat anul trecut o iniţiativă pentru pacea regională ce a fost intermediată de fostul secretar de stat american John Kerry, au afirmat câţiva foşti oficiali americani.

Dezvăluirea, raportată pentru prima dată de ziarul israelian Haaretz, a fost în contradicţie clară cu obiectivul declarat al premierului Benjamin Netanyahu de implicare a puterilor arabe regionale în rezolvarea conflictului Israelului cu palestinienii.

Netanyahu a participat la un summit secret organizat de Kerry în oraşul sudic iordanian Aqaba în februarie 2016, la care au fost prezenţi şi Regele Abdullah al II-lea al Iordaniei şi preşedintele egiptean Abdel Fattah el-Sisi.

Conform declaraţiilor făcute de doi oficiali ai fostei administraţii Obama, Kerry a propus recunoaşterea regională a Israelului ca stat evreiesc – o cerinţă cheie a lui Netanyahu – şi lansarea de noi discuţii de pace cu palestinienii cu suportul ţărilor arabe.

Netanyahu a respins oferta, care prevedea şi o retragere semnificativă a prezenţei israeliene din teritoriile palestiniene ocupate, susţinând că nu va putea obţine suficient suport pentru această mişcare în guvernul său de coaliţie de aripă dreapta.

Iniţiativa a părut, de asemenea, să fi fost subiectul esenţial al discuţiilor de scurtă durată cu liderul opoziţiei israeliene moderate, Isaac Herzog, care urma să facă parte din guvern, un plan care a fost clarificat în momentul în care Netanyahu a ales în schimb să îl coopteze pe liderul naţionalist Avigdor Lieberman şi să îl numească în funcţia de ministru al Apărării.

Herzog a discutat duminică seara la postul de televiziune israelian Channel 10 despre faptul că acordul refuzat “ar fi schimbat faţa Orientului Mijlociu, adăugând că cel care a fugit la final a fost Netanyahu”.

Liderul opoziţiei israeliene a declarat că premierul era pregătit să blocheze activităţile de construire a coloniilor în majoritatea teritoriului Cisiordaniei, dar că în cele din urmă a cedat presiunii venite din partea aliaţilor săi ultranaţionalişti.

Herzog a scris duminică pe Twitter că “istoria va judeca în mod categoric importanţa oportunităţii, precum şi magnitudinea oportunităţii pierdute”.

Doi foşti consilieri de top ai lui John Kerry au confirmat că întâlnirea secretă a avut loc în 21 februarie 2016.

Conform oficialilor, Kerry a încercat să îndulcească “Iniţiativa Arabă pentru Pace”, ce durează de 15 ani, un plan condus de saudiţi care a oferit Israelului pacea cu zeci de ţări arabe şi musulmane în schimbul retragerii din teritoriile capturate în războiul din Orientul Mijlociu din 1967, făcând astfel loc creării unui stat palestinian independent.

Printre schimbările propuse s-au numărat recunoaşterea de către arabi a statului israelian, recunoaşterea Ierusalimului ca o capitală divizată între israelieni şi palestinieni, şi limitarea “dreptului de întoarcere” al refugiaţilor palestinieni pe proprietăţile pierdute, care acum fac parte din Israel, au declarat foştii oficiali.

Oficialii, cerând să rămână anonimi deoarece nu sunt autorizaţi să discute public despre întâlnirea secretă, au declarat că preşedintele egiptean şi regele Iordaniei au reacţionat pozitiv la această propunere, în timp ce Netanyahu a refuzat să se dedice oricăror altor aranjamente pe lângă întâlnirile cu preşedintele palestinian Mahmoud Abbas.