Israelul aprobă construirea primei noi colonii în Cisiordania din ultimii 20 de ani
alte articole
Cabinetul de securitate al premierului Benjamin Netanyahu a aprobat, în unanimitate, joi, înfiinţarea în Cisiordania, a unei colonii pentru foştii locuitori ai coloniei Amona, demolată de autorităţi în luna februarie ca urmare a deciziei unei instanţe care a constatat că aceasta a fost construită pe o proprietate privată palestiniană.
Anterior, Netanyahu promisese că va găzdui zecile de familii din Amona într-o nouă colonie. “Am promis că voi crea o nouă colonie şi vom respecta acest angajament”, a susţinut el într-o declaraţie publicată înaintea întâlnirii cabinetului.
Palestinienii au condamnat imediat decizia.
“Anunţul de astăzi dovedeşte din nou că Israelul vrea mai mult să-şi mulţumească coloniştii ilegali decât să respecte cerinţele pentru stabilitate şi pace”, a declarat Hanan Ashrawi, membru al comitetului executiv al Organizaţiei pentru Eliberarea Palestinei.
Coloniile construite pe teritoriul capturat de Israel în timpul Războiului de Şase Zile din 1967 sunt considerate ilegale de majoritatea comunităţii internaţionale şi sunt văzute ca un obstacol pentru reluarea discuţiilor de pace, întrucât sunt construite pe pământul revendicat de palestinieni pentru viitorul lor stat.
Acţiunea are loc la doar o lună după ce preşedintele american Donald Trump, care a fost perceput ca un susţinător al coloniilor, i-a cerut lui Netanyahu, cu ocazia unei vizite a acestuia la Casa Albă, să limiteze puţin activitatea de construire a coloniilor pentru a crea premize pentru relansarea discuţiilor de pace.
Impulsionat de victoria prezidenţială a lui Trump, Israelul a aprobat în prima lună de activitate a noii administraţii SUA construirea a mii de noi locuinţe în coloniile deja existente. Construirea de colonii ar putea fi o cale prin care Netanyahu să obţină suportul membrilor de extremă dreapta ai coaliţiei sale de guvernare.
La începutul acestei săptămâni, delegatul ONU în Orientul Mijlociu, Nikolai Mladenov, a declarat Consiliului de Securitate în primul său raport de la adoptarea rezoluţiei din decembrie că a existat o creştere a numărului coloniilor israeliene recent construite, acest lucru indicând intenţia clară a regimului israelian să “continue extinderea coloniilor în teritoriile palestiniene ocupate”.
Mladenov şi-a exprimat, de asemenea, temerile în privinţa unei noi legi privind coloniile, adoptată în luna februarie, care legalizează retroactiv zeci de avanposturi evreieşti şi mii de locuinţe construite pentru colonişti pe terenuri private deţinute de palestinieni.
În Cisiordania şi Ierusalimul de Est locuiesc în prezent aproximativ 550.000 de colonişti evrei, alături de aproximativ 3 milioane de palestinieni, potrivit grupului israelian pentru drepturile omului B’Tselem. Coloniile includ atât unele pe care Israelul le consideră legale, cât şi circa 100 de colonii israeliene ilegale.
Coloniile ilegale sunt văzute ca o ameninţare la adresa unei soluţii cu două state. Israelul susţine că majoritatea coloniilor vor face parte din teritoriul israelian, ca parte a unui viitor acord de pace. În schimb, palestinienii vor primi terenuri de aceeaşi calitate şi suprafaţă. Totodată, Israelul argumentează cererile prin interese biblice, istorice şi de securitate.
La începutul acestei luni, Rima Khalaf, un oficial al ONU, a demisionat în urma presiunilor făcute asupra sa de a retrage un raport în care Israelul a fost acuzat că este un “stat apartheid”.
“Dovezile susţin dincolo de orice îndoială declaraţia că Israelul este vinovat de impunerea unui regim apartheid asupra poporului palestinian, ceea ce este echivalentul autorizării unei crime împotriva umanităţii”, susţine raportul, citând dreptul internaţional.
Fiind întrebat despre conţinutul noului raport, Stephane Dujarric, purtător de cuvânt al ONU, a declarat recent că CESVA (Comisia Economico-Socială pentru Vestul Asiei) – alcătuită din 18 state arabe – a publicat raportul fără să consulte secretariatul.
“Raportul, în forma sa actuală, nu reflectă viziunea secretarului general (al ONU, Antonio Guterres)”, a precizat Dujarric, adăugând că acesta reflectă doar viziunea autorilor.