Netanyahu, criticat într-un raport privind războiul din Gaza din 2014

Pe lângă investigaţiile pentru presupuse fapte de corupţie cu care se confruntă, premierul israelian Netanyahu este pus la zid într-un raport oficial critic privind războiul din Gaza din 2014. Premierul şi alţi oficiali au fost criticaţi aspru pentru modul în care au gestionat conflictul.
Premierul israelian Benjamin Netanyahu. (Captură Foto)
Andrei Popescu
01.03.2017

Principala agenţie de monitorizare a guvernului din Israel l-a criticat pe premierul Benjamin Netanyahu, într-un raport privind războiul din Fâşia Gaza din 2014, susţinând că armata a fost prost pregătită faţă de ameninţarea reprezentată de tunelurile construite de Hamas. Raportul mai susţine că multor membri seniori ai cabinetului israelian nu li s-au comunicat informaţii vitale despre acel conflict.

Mult aşteptata investigaţie desfăşurată de agenţia de stat asupra Operaţiunii Protective Edge mai susţine că guvernul lui Netanyahu a ignorat luni de zile o criză umanitară tot mai gravă în interiorul Fâşiei Gaza şi a eşuat să ia în considerare mişcări diplomatice care ar fi putut să evite izbucnirea ostilităţilor, a susţinut ziarul Haaretz.

În războiul din Gaza au fost ucişi 2.251 de palestinieni, mai multe de jumătate fiind civili conform datelor ONU, şi 74 de israelieni, inclusiv 6 civili. Luptele intense ce au durat peste 50 de zile, au provocat distrugeri masive în unle zone ale Gazei, lăsând 100.000 de persoane fără locuinţă.

Tunelurile săpate de Hamas s-au dovedit a fi una dintre cele mai puternice arme ale grupului militant, în condiţiile în care acestea au fost folosite pentru lansarea de atacuri surpriză atât în exteriorul Fâşiei Gaza cât şi împotriva trupelor terestre israeliene trimise în teritoriul palestinian.

Totuşi, deşi armata israeliană a ştiut că există o reţea complexă şi extinsă de tuneluri, aceasta nu a făcut suficiente pregătiri pentru distrugerea acesteia sau pentru a lupta cu un inamic care se foloseşte de ele, a declarat Yosef Shapira, lucrător în agenţia de monitorizare a guvernului.

“Establishmentul politic, establishmentul militar şi agenţiile de informaţii au fost conştiente de ameninţarea tunelurilor şi chiar le-au definit ca fiind strategice. Şi totuşi, măsurile luate pentru contracararea ameninţării nu se potrivesc cu această definiţie”, a scris el în raport.

În plus, în raport sunt criticaţi Netanyahu, fostul ministru al Apărării Mosher Ya’alon şi actualul director al agenţiei israeliene de spionaj Mosad, Yossi Cohen, pentru ascunderea de informaţii pe care ar fi trebuit să le împărtăşească celorlalţi membri ai Cabinetului de Securitate, din care fac parte miniştri cheie ce iau decizii rapide în vremuri de criză sau război.

Dezvăluirile ar amplifica presiunea politică existentă asupra premierului Netanyahu, care în prezent este investigat pentru presupuse fapte de corupţie, şi anume pentru că ar fi primit cadouri de la un om de afaceri israelian şi de la regizorul hollywoodian Arnon Milchan.

Premierul mai este anchetat şi pentru suspiciunea că ar fi urmărit încheierea unui contract secret cu Amnon Moses, directorul ziarului israelian Yediot Aharonot. Netanyahu a precizat că ambele acuzaţii sunt nefondate.

Mai mult, David Shimron, vărul şi avocatul personal al premierului Netanyahu, se află în centrul unui scandal şi al unei investigaţii privind achiziţionarea a trei submarine Dolphin de la o companie germană ThyssenKrupp. Contractul de achiziţionare, estimat la valoarea de 1,4 miliarde de dolari, a ajuns în atenţia publicului după ce a ieşit la iveală faptul că Shimron îl reprezintă pe agentul local al ThyssenKrupp.

Într-un atac preventiv în ajunul publicării în întregime a raportului, după scurgeri de informaţii înaintea publicării, Netanyahu a declarat că raportul nu este patriotic şi nu este relevant.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor