ISIS cere scuze Israelului pentru atacarea forţelor sale militare

Un fost ministru israelian al Apărării, intenţionat sau din greşeală, a dezvăluit faptul că Israelul dispune de un canal de comunicare cu o celulă a Statului Islamic ce operează în Înălţimile Golan. Fostul ministru a mai susţinut că militanţii jihadişti şi-au cerut scuze, în cel puţin un caz, pentru atacarea forţelor armate israeliene.
Avioane de luptă israeliene.
Avioane de luptă israeliene. (Captură Foto)

Într-un incident bizar care în mod sigur va stârni întrebări în legătură cu apropierea - fără a vorbi despre fluxul de fonduri - dintre Israel şi grupul jihadist Statul Islamic (cunoscut şi sub numele de ISIS sau Daesh), un fost ministru israelian al Apărării, citat de ziarul Times of Israel, a declarat că militanţii jihadişti au cerut scuze Tel Aviv-ului cel puţin o dată pentru că au atacat din greşeală soldaţi ai Forţelor de Apărare Israeliene în teritoriul ocupat al Înălţimilor Golan. Dezvăluirea ar putea, de asemenea, să clarifice oarecum de ce, după ce au atacat aproape orice religie şi etnie a regiunii, practic nu a fost documentat niciun atac al Statului Islamic asupra Israelului sau a cetăţenilor săi.

Discutând despre politica israeliană mai largă a “neutralităţii” în Siria, fostul ministru israelian al Apărării, Moshe Ya’alon, a recunoscut din greşeală că Israelul are deschis un canal de comunicare cu o celulă a Statului Islamic care operează în Înălţimile Golan.

“A existat un caz recent când Daesh a deschis focul şi şi-a cerut scuze”, a declarat Ya’alon sâmbătă, fiind citat de ziarul Times of Israel.

Când i s-a cerut să detalieze controversata declaraţie, biroul lui Ya’alon a refuzat să facă acest lucru. Forţele de Apărare Israeliene (FAI) au refuzat, la rândul lor, să comenteze. Conform legii israeliene, orice comunicare cu teroriştii este considerată ilegală, decât dacă, bineînţeles, Israelul consideră pe ascuns că ISIS nu este un grup terorist.

Ya’alon a deţinut funcţia de ministru al Apărării începând din 2013 până când şi-a dat demisia în mai 2016, iar comentariile sale aparent au făcut referire la primul incident direct care a implicat ciocniri între forţele israeliene şi teroriştii Daesh. În acest incident, care a avut loc în noiembrie 2016, celula Shuhada al-Yarmouk, care a jurat loialitate Statului Islamic, a făcut un schimbat de focuri cu forţele israeliene după ce Brigada Golani a FAI a trecut dincolo de un gard de securitate în Siria pentru a desfăşura o “ambuscadă”.

În timp ce poziţia oficială a Israelului urmăreşte neutralitatea în conflictul sirian, regimul din Tel Aviv a atacat de câteva ori obiective militare siriene în interiorul Siriei - în cel mai recent incident, avioane de luptă israeliene au atacat poziţii ale armatei siriene sub pretextul că doreau să împiedice un presupus transfer de arme către Hezbollah, un grup libanez pe care Israelul îl consideră terorist. Luna trecută, Tel Aviv a confirmat că a desfăşurat lovituri aeriene asupra mai multor obiective în Siria, după ce Damascul şi-a activat sistemul de apărare aeriană împotriva avioanelor de luptă israeliene.

Deşi premierul israelian Benjamin Netanyahu a justificat incursiunile repetate, explicând că avioanele de luptă ale FAI au vizat un convoi de arme al grupului Hezbollah, Damascul a afirmat că loviturile israeliene au ajutat doar Statul Islamic şi alte grupuri teroriste. La începutul acestei luni, preşedintele sirian Bashar al-Assad a învinuit din nou Israelul că ajută militanţii să îi terorizeze ţara.

“Puteţi presupune că aceşti terorişti luptă pentru Israel. Dacă ei nu fac parte din armata israeliană, atunci ei luptă pentru Israel. Israelul are obiective comune cu Turcia, SUA, Franţa, Marea Britanie, Arabia Saudită, Qatar şi alte ţări”, a declarat Assad, fiind citat de Ynet.

“Israelul depune eforturi pentru a-i ajuta pe aceşti terorişti în orice loc în care avansează armata siriană. Israelul atacă într-o formă sau alta pentru a oferi [teroriştilor] asistenţă şi pentru a opri avântul armatei siriene în faţa teroriştilor”, a adăugat liderul sirian.