A zecea duminică de proteste pentru Roşia Montană: „Depontaminaţi România”

Proteste împotriva exploatării cu cianură de la Roşia Montană
Proteste împotriva exploatării cu cianură de la Roşia Montană (Gela Lazăr/Epoch Times)

Peste o mie de persoane au protestat pentru a zecea duminică la rând împotriva exploatării miniere pe baza de cianuri de la Roşia Montană, dar şi împotriva exploatării gazelor de şist. Manifestanţii au pornit de la Piaţa Universităţii şi au ajuns la Palatul Cotroceni, unde şi-au manifestat dezaprobarea faţă de clasa politică actuală.

Protestatarii s-au adunat la Piaţa Universităţii, un loc devenit deja simbolic, şi au pornit în marş spre Cotroceni, pe Bulevardul Regina Elisabeta. Ajunşi acolo, aceştia au scandat pentru aproximativ 10 minute "Jos Băsescu, Ponta şi Antonescu" şi "Demisia", "Jos hoţia".

În continuare ei au pornit înapoi spre Eroilor, pe Bulevardul Iuliu Maniu, iar de la Spitalul Universitar s-au îndreptat spre Regie. Pe parcursul manifestaţiei, protestatarii înarmaţi cu steaguri naţionale şi diverse pancarte, scandează bine-cunoscutele slogane "Uniţi, salvăm Roşia Montană", "Roşia, Roşia, vine revoluţia", "Nu corporaţia face legislaţia", în timp ce făceau zgomot cu peturi umplute cu pietricele, vuvuzele sau bătăi la tobă.

Pe pancartele manifestanţilor erau afişate mesaje de genul: "Cianura şi fractura ne alimentează ura", "Depontaminaţi România", "Mii de caschete şi de bulane. Păzesc la protest. Hoţii fură din păduri, vamă, Guvern şi Parlament!!! Incompetenţă sau trădare?", "Opriţi genocidul poporului român" şi "Rezistenţa civilă nu v-arată milă".

Deşi nu au fost jandarmi pe traseul marşului, ca în alte seri când numărul manifestanţilor era semnificativ mai mare, protestatarii au fost totuşi supravegheaţi de echipajele mobile ale Jandarmeriei Capitalei.

La un moment dat trei tineri au aprins torţe colorate, unul fiind reţinut de doi ofiţeri în civil ai Jandarmeriei şi dus într-o dubă, în timp ce ceilalţi doi au reuşit să se piardă în mulţime.

Cerinţele protestatarilor sunt clare: retragerea proiectului de lege care reglementează exploatarea minereurilor din perimetrul Roşia Montană, anularea contractului cu Roşia Montană Gold Corporation (RMGC), interzicerea exploatărilor cu cianuri în România, introducerea zonei Roşia Montană în patrimoniul UNESCO şi demiterea celor patru iniţiatori ai proiectului de lege, miniştrii Dan Şova, Rovana Plumb, Daniel Barbu şi directorul ANRM Gheorghe Duţu.

Manifestanţii s-au solidarizat şi cu sătenii din Pungeşti, care de la în 15 octombrie protestează împotriva începerii explorărilor pentru gaze de şist în zonă.

Protestele împotriva proiectului minier de la Roşia Montană au început la 1 septembrie în Bucureşti şi în mai multe oraşe din ţară, precum şi din străinătate, şi au reflectat indignarea oamenilor faţă de acest proiect. Acestea au fost declanşate de aprobarea, la 27 august, de către Guvernul Ponta a proiectului de lege care reglementează exploatarea minereurilor din perimetrul Roşia Montană, documentul fiind transmis Parlamentului spre dezbatere.

În prezent, proiectul se află la Comisia parlamentară specială, care este aşteptată să dea un vot referitor la acesta. La 22 octombrie, deputaţii şi senatorii au hotărât prelungirea până pe 10 noiembrie a termenului de depunere a raportului de către Comisia parlamentară Roşia Montană.