Proteste de susţinere pentru Alexe şi Crăciun
alte articole
Peste 30 de persoane s-au strâns joi dimineaţă în faţa Secţiei 10 Poliţie din Capitală, pentru a îi susţine pe cei cinci protestatari împotriva exploatărilor RMGC citaţi la poliţie pentru a li se comunica învinuirile în dosarul legat de aşa-zisa agresare a ministrului Culturii, Daniel Barbu. Printre cei cinci protestatari investigaţi de poliţie se numără Claudiu Crăciun şi Alexandru Alexe.
Claudiu Crăciun a ajuns la sediul Secţiei 10 de Poliţie, unde a fost citat ca învinuit şi, înainte de a intra la audieri a stat de vorbă cu grupul de susţinători.
Protestatarii, veniţi să îşi afirme solidaritatea cu cei cinci, purtau pancarte cu mesaje prin care îşi cer dreptul la liberă exprimare şi la un mediu curat şi sănătos: "Libertatea de exprimare a gândurilor, a opiniilor, prin viu grai, prin scris, prin sunete sau prin alte mijloace de comunicare în public sunt inviolabile" şi "Statul recunoaşte dreptul oricărei persoane la un mediu înconjurător sănătos şi echilibrat ecologic" sunt unele dintre mesajele afişate de protestatari.
O parte dintre protestatari şi-au prins în piept etichete pe care scrie "lider solidar" sau "lider făptuitor".
Cinci persoane, protestatari împotriva exploatării de la Roşia Montană, au fost puse sub învinuire în dosarul în care se fac cercetări legate de aşa numita agresare a ministrului Culturii, Daniel Barbu.
Până în prezent au fost făcute publice numele a doar două persoane din cei cinci protestatari acuzaţi că l-ar fi agresat pe ministrul Barbu, în data de 17 octombrie, în faţa la Club A: Claudiu Crăciun şi Alexandru Alexe.
"Pentru garantarea dreptului la apărare al învinuiţilor, alte date (inclusiv numele învinuiţilor şi momentul audierii) nu pot fi făcute publice în acest moment", a precizat Parchetul Judecătoriei Sectorului 3.
Potrivit Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 3, cele cinci persoane au fost citate pentru a li se aduce la cunoştinţă învinuirea în cauză având ca obiect săvârşirea infracţiunii de ultraj contra bunelor moravuri şi tulburarea ordinii şi liniştii publice, cu prilejul participării, în 17 octombrie, la un protest neautorizat în Centrul Vechi al Capitalei.
Claudiu Crăciun, unul dintre învinuiţii în acest dosar, a afirmat miercuri, într-un interviu pentru Epoch Times că ”dacă a striga Demisia este ultraj, mă declar vinovat şi anunţ că voi recidiva”. În opinia sa, ”premierul Victor Ponta a folosit incidentul Barbu pentru a ameninţa protestatarii. Se gândeşte probabil că ultima lui soluţie este un scenariu turcesc, scenariu în care protestele sunt reprimate şi atunci prezentarea noastră ca o gloată violentă oferă o justificare a represiunii”.
Claudiu Crăciun şi Alexandru Alexe au dat deja declaraţii la Secţia 10 de Poliţie din Capitală, pe 25 octombrie a.c., în dosarul în care se fac cercetări privind incidentul "agresării" ministrul Culturii, Daniel Barbu.
Ei ar fi fost indicaţi, de o serie de martori ca fiind cei care în seara zilei de 17 octombrie au spart luneta maşinii în care se afla ministrul Culturii, Daniel Barbu.
Crăciun se declară nevinovat:
"Eu eram în partea din faţă a maşinii şi nu am văzut ce s-a întâmplat. Pe parcursul acestor întâmplări am strigat ”Demisia” şi ”Vrem cultură, nu cianură”. Pentru acest fapt sunt deja învinuit într-un dosar penal de ultraj contra bunelor moravuri.", a declarat Crăciun pentru Epoch Times.
De altfel, un film ce surprinde evenimentele din 17 octombrie, care a circulat intens pe internet, arată cum ministrul Barbu îşi sparge singur luneta maşinii când trânteşte portiera nervos.
Scandalul lunetei sparte şi a maşinii vandalizate a avut loc în data de 17 octombrie, când Ministrul Daniel Barbu, cunoscut susţinător al exploatărilor RMGC a participat la o conferinţă în Club A. Evenimentul a fost întrerupt de protestatarii care l-au acuzat pe Barbu că este corupt. Ei au aruncat bani falşi peste ministrul Barbu şi i-au întins un săculeţ cu monede, intrebandu-l "Câţi bani ţi-ai luat?" şi i-au cerut să îşi dea demisia din minister.
La ieşirea din club, ministrul, înconjurat de protestatari, şi-a găsit maşina "decorată" cu "bani" pe care era tipărită fotografia sa. Ministrul, deşi nimeni nu l-a atins nici cu un deget, a reclamat că a fost agresat de "neolegionari" şi că maşina i-a fost vandalizată serios.
Trei zile mai târziu, într-un interviu televizat, Barbu declară că a fost identificat "autorul" incidentului de la Club A în persoana "tânărului universitar fără operă" Claudiu Crăciun.
Din 18 octombrie, o echipă a Serviciului de Protecţie şi Pază (SPP) îl protejează permanent pe Barbu, care a declarat că s-a simţit "în pericol" pe 17 octombrie şi a vorbit despre manifestanţi catalogându-i cu apelativul "neolegionari".
La rândul său, premierul Victor Viorel Ponta a cerut identificarea persoanelor care "l-au agresat" pe ministrul Culturii, şi sancţionarea acestora, apreciind că în lipsa unor măsuri, ţara poate fi cuprinsă de anarhie.
Într-un amplu interviu acordat Epoch Times, Alexandru Alexe, unul dintre cei cinci "inculpaţi" explică faptul că întreaga clasă politică se teme de protestele anti RMGC, "care riscă să destabilizeze iremediabil acest sistem de practici politice care a adus numai suferinţă în ultimii 24 de ani".
”Întreaga clasă politică nu este încântată de acţiunile noastre, care riscă să destabilizeze iremediabil acest sistem de practici politice care a adus numai suferinţă în ultimii 24 de ani. Ei îşi apără funcţiile, relaţiile, mersul lucrurilor, în faţa ofensivei noastre. Vânează aşa-zişi lideri de mişcare, încearcă (prin această anchetă şi fel de fel de articole cu “dezvăluiri”) pentru a încerca să decapiteze mişcarea”, explică tânărul activist acuzat că ar fi spart luneta ministrului Barbu, într-un amplu interviu pentru Epoch Times, în care povesteşte în amănunt ”incidentul” din Club A.
Va invităm să citiţi interviul integral pe pagina web Epoch Times http://epochtimes-românia.com/news/alexandru-alexe-activist-civic-intreaga-clasa-politica-este-în-spatele-acestui-dosar---205535.