A început referendumul fals din Crimeea

Referendumul pe tema alipirii Republicii Crimeea la Rusia, iniţiat duminică la ora 8:00, este considerat ca fiind unul fals, ce are un rezultat deja predeterminat de către parlamentul de la Kremlin şi de autorităţile pro-Rusia din Simferopol, notează Kiev Post.
Sediu guvernamental din Crimeea. (captură youtube.com)
P. P.
16.03.2014

Referendumul pe tema alipirii Republicii Crimeea la Rusia, iniţiat duminică la ora 8:00, este considerat ca fiind unul fals, ce are un rezultat deja predeterminat de către parlamentul de la Kremlin şi de autorităţile pro-Rusia din Simferopol, notează Kiev Post.

Referendumul include două opţiuni, ambele favorabile Rusiei. Anexarea directă a Republicii Crimeea la Rusia sau separarea peninsulei pentru o alipire ulterioară la fostul stat sovietic. Afişele publicitare de pe străzile din republica autonomă ucraineană îi îndemnă pe cetăţeni să aleagă între „o Rusie protectoare şi o Ucraina fascistă”.

Curtea Constituţională ucraineană a declarat referendumul neconstituţional iar parlamentul de la Kiev a aprobat dizolvarea parlamentului pro-Rusia din Crimeea.

„Moscova nu este interesată în Crimeea, ei sunt interesaţi să împartă Ucraina”, a declarat liderul partidului Svoboda, Oleg Tiahnybok.

Totuşi, o mare parte din parlamentarii de la Kiev, membri ai Partidului Regiunilor şi susţinătorii lui Viktor Ianukovici, se opun dizolvării parlamentului din Crimeea în ciuda acţiunilor separatiste efectuate de parlamentul de la Simferopol în ultimele săptămâni.

Sâmbătă, votul Consiliului de Securitate al ONU a arătat că Rusia este singura ţară, dintre cei 15 membri ai consiliului, care mai consideră referendumul din Crimeea ca fiind legitim.

Sâmbătă, cu o zi înaintea referendumului, zeci de mii de ruşi s-au adunat în centrul Moscovei, în semn de protest faţă de intervenţia Rusiei în Ucraina. Aceştia au fluturat steagurile Ucrainei şi au scandat slogane precum: „Putin, ieşi din Ucraina!”.

Forţele armate ruseşti au ocupat teritoriul peninsulei Crimeea la sfârşitul lunii februarie şi au demarat, în mod unilateral, mai multe reforme separatiste prin intermediul puterii armate.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor