Ciocniri mortale în estul Ucrainei [video 18]

Proteste violente în estul Ucrainei.
Proteste violente în estul Ucrainei. (captură youtube.com)
P. P.
15.03.2014

Material video de pe 13 martie - ciocniri violente în Doneţk, pe pagina Epoch Times România.

Cel puţin două persoane şi alte cinci fost rănite în timpul ciocnirilor violente dintre activiştii pro-Ucraina şi cei pro-Rusia din Kharkov, conflicte ce s-au prelungit pe timpul nopţii de vineri până sâmbătă, notează BBC.

Pe timpul nopţii de vineri, pe străzile din Kharkov confruntările dintre cele două tabere au fost însoţite de focuri de armă şi de cocktailuri Molotov. Martorii spun că activiştii pro-Rusia au încercat să atace sediile guvernamentale, baricadate de activiştii pro-Ucraina.

Vineri, la Doneţsk, un protestatar pro-Ucraina a fost înjunghiat în timpul ciocnirilor dintre protestatarii pro-Ucraina şi protestatarii pro-Rusia.

Autorităţile de la Kiev au acuzat Rusia că se foloseşte de agitatori pentru a iniţia conflictele violente, acuze negate de Moscova. Pe de cealaltă parte, Rusia şi-a reafirmat dreptul de a-şi ”proteja compatrioţii” de către ceea ce numeşte ”grupurile radicale de dreapta” şi a criticat guvernul de la Kiev.

Vineri, negocierile din Statele Unite şi Rusia pe tema crizei au rămas fără nici un rezultat. Duminică, în Crimeea se va desfăşura referendumul pe tema alipirii la Crimeea. Rusia a jurat să respecte votul de la referendum însă Occidentul îl consideră ilegitim.

Forţele militare ale Rusiei din Crimeea sunt tot mai numeroase iar prezenţa militară a Ucrainei în peninsulă este aproape inexistentă. La graniţa cu Ucraina, conform rapoartelor oferite de armata ucraineană, Rusia a masat peste 80.000 de soldaţi şi alte unităţi militare.

Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite va supune la vot sâmbătă rezoluţia propusă de Statele Unite pe tema referendumului din Crimeea.

Vice-preşedintele american, Joe Biden, se va deplasa în Polonia şi Lituania la începutul săptămânii viitoare pentru a discuta modalităţile în care prin care poate fi susţinută suveranitatea Ucrainei cât şi despre protecţia ţărilor membre NATO.

Port-avionul G.W. Bush împreună cu flota americană din Marea Mediteraneană va mai rămâne un timp în regiune din cauza crizei din Ucraina, conform Pentagonului.

Rusia a mutat o divizie de camioane militare şi mai multe feluri de artilerie în nordul peninsulei Crimeea, conform martorilor de la faţa locului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor