Vicepremierul Ungariei, aflat în România: Maghiarilor li se cuvine autonomia

protest maghiar
protest maghiar (DANIEL MIHAILESCU / AFP / Getty Images)

Cu ocazia Zilei Maghiarilor de Pretutindeni în aproape toate oraşele din Transilvania au loc diverse ceremonii, depuneri de coroane de flori şi marşuri stradale. La evenimente participă mai mulţi politicieni şi demnitari din Ungaria. La Târgu Secuiesc, în Covasna, printre cele 10.000 de persoane care participă la miting, se numără şi vicepremierul Ungariei, Semjen Zsolt, a defilat călare alături de preşedintele Consiliului Judeţean Covsna, Tamas Sandor.

Vicepremierul Ungariei, Semjen Zsolt, le-a transmis participanţilor la manifestări că autonomia cerută de maghiari "nu este un fel de specialitate secuiască", nu este "o cerere exagerată", ci mai degrabă "ceea ce în Uniunea Europeană pentru alţii este o realitate naturală cotidiană". Acesta a adăugat că în Uniunea Europeană autoguvernarea şi autonomia este o realitate naturală şi obişnuită, iar în acest context ceea ce li se cuvine altora li se cuvine şi maghiarilor, iar dacă acest lucru este permis pentru alţii ar trebui permis şi pentru aceştia, pentru că nu sunt un popor mai prejos decât altele, nu sunt cetăţeni de rangul doi.

„Dacă acceptăm că în UE există drepturi pentru alţii şi nu sunt aceleaşi drepturi şi pentru secui atunci acceptăm că suntem cetăţeni de rangul doi. Din acest motiv trebuie să spunem şi să repetăm: ceea ce pentru altcineva e posibil, este şi pentru noi, ceea ce e permis altora e permis şi pentru noi”, a subliniat politicianul maghiar.

Acesta a precizat că maghiarii nu au cerut ceva pentru care nu există niciun precedent, ci este "o realitate în Uniunea Europeană".

"Deci ceea ce spunem noi, ceea ce cerem noi nu este un fel de specialitate secuiască, ceva ce nu s-a văzut şi nu s-a auzit până acum, nu este o cerere exagerată, ci ceea ce în Uniunea Europeană pentru alţii este o realitate naturală cotidiană. Când vorbim de autonomie nu suntem împotriva nimănui", a precizat acesta, adăugând că toată lumea ar avea de câştigat din acest lucru şi că întreaga zonă s-ar dezvolta.

„Unde este autonomie toată lumea o duce mai bine”, a precizat acesta.

În încheierea discursului său, vicepremierul ungar a declarat că maghiarii din România pot conta pe cei din Ungaria, în acelaşi fel cum şi cei din Ungaria pot conta pe cei din România.

Preşedintele Traian Băsescu le-a transmis, joi, un mesaj politicienilor maghiari care se anunţă în număr mare în următoarele zile, respectiv că "statul român nu va tolera mesaje care să contravină Constituţiei. Oricine poate fi expulzat dacă nu respectă legile şi Constituţia ".

"Obiectivul nostru este ca oamenii politici maghiari să nu utilizeze perioadele de campanie electorală pentru a face declaraţii care contravin Constituţiei României, statului de drept şi comportamentului unui oaspete pe teritoriul altor ţări", a adăugat Traian Băsescu.