Directorii giganţilor ruşi Gazprom şi Rosfnet, pe lista de sancţiuni a Vestului

Preşedintele Gazprom, Aleksei Miller. (ALEXANDER NEMENOV / AFP / Getty Images)
P. P.
15.03.2014

Directorii celor mai mari două companii din Rusia, Gazprom şi Rosfnet, se află pe lista de sancţiuni a Uniunii Europene şi a Statelor Unite provocate în urma invaziei din Crimeea.

Sancţiunilor care vor fi aplicate Rusiei, împreună cu izolarea politică şi economice, sunt mult mai dure decât se credea iniţial. Odată cu apropierea referendumului, Rusia a transportat mai multe trupe şi echipamente militare în Crimeea în timp ce ameninţarea cu o invazie asupra Ucrainei devine din ce în probabilă.

De asemenea, piaţa de capital a Moscovei, împreună cu rubla, este într-un declin continuu de la începutul invaziei.

Oficialii europeni au pregătit o listă cu aproximativ 120-130 de oficiali ruşi, printre care parlamentari şi miniştri de la Kremlin, ce vor fi supuşi sancţiunilor economice.

Lista îl va include pe Alexei Miller, şeful gigantului rus Gazprom, şi pe Igor Sechin, şeful celei mai firme de petrol din Rusia. Kremlin-ul şi Gazprom-ul au refuzat să comenteze asupra acestui subiect.

Sancţiunile asupra Rosfnet ar fi ”proaste, josnice şi ar reprezenta un sabotaj mai mult pentru ei. Cred că îi va afecta în principal pe parteneri de afaceri ai Rosfent din Occident într-un mod extraordinar”, precizat purtătorul de cuvânt al companiei, Mihail Leontyev.

Jurnaliştii de la Reuters nu au putut confirma informaţiile publicate iniţial de nemţii de la Bild.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor